Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Warmtepompen terug in de lift: waarom 6% btw en slim verwarmen hét verschil maken

Warmtepompen kregen het de afgelopen maanden hard te verduren. Hoge kostprijzen, discussies over rendement en twijfels over comfort deden hun reputatie geen goed. Toch staat de technologie opnieuw in de belangstelling. De federale regering besliste immers over een reeks btw-hervormingen die duurzame verwarmingsoplossingen duidelijk bevoordelen. Vanaf 2026 wordt een warmtepomp financieel aantrekkelijker dan ooit, zeker als je inzet op slimme sturing.

Btw-verhoging voor gas- en stookolieketels vanaf 1 juli 2025

Vanaf 1 juli 2025 stijgt het btw-tarief voor de levering en plaatsing van gas- en stookolieketels van 6% naar 21%. Dit geldt voor renovaties of vervangingen in woningen ouder dan 10 jaar. Voor wie dus nog overweegt om te investeren in fossiele verwarming, wordt dat binnenkort een veel duurdere optie.

Tegelijk staan de gasprijzen op hun hoogste punt in twee jaar. Dat maakt de keuze voor traditionele ketels niet alleen ecologisch twijfelachtig, maar ook financieel onaantrekkelijker.

Btw-verlaging voor warmtepompen vanaf 1 januari 2026

In tegenstelling tot gasinstallaties, krijgen warmtepompen een financieel duwtje in de rug. Vanaf 1 januari 2026 geldt voor de levering én plaatsing van warmtepompen in nieuwbouwwoningen (jonger dan 10 jaar) een verlaagd btw-tarief van 6%. Vandaag geldt dit verlaagde tarief nog niet in die context, wat de installatiekosten aanzienlijk beïnvloedt.

Deze maatregel maakt deel uit van een bredere strategie van de federale regering om duurzame technieken toegankelijker te maken, en de elektrificatie van verwarming te stimuleren.

Slim verwarmen: minder verbruik, meer comfort

De nieuwste generatie warmtepompen is niet alleen efficiënter, maar ook perfect aanstuurbaar via slimme systemen. Denk aan thermostaten of apps die het energieverbruik afstemmen op het moment van de dag of energietarieven. Zo warmt je woning extra op tijdens goedkopere stroommomenten, en pauzeert het systeem tijdens piekprijzen.

Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat deze ‘slimme sturing’ tot 18% besparing op je elektriciteitsfactuur kan opleveren – zonder comfortverlies. De temperatuurdaling bij tijdelijke pauzes is vaak kleiner dan één graad in goed geïsoleerde woningen.

Warmtepompen blijven rendabel, zeker op termijn

Hoewel de initiële investering soms hoger ligt, blijft een warmtepomp op lange termijn rendabel. Zeker nu de btw-verlaging eraan komt en fossiele alternatieven duurder worden, verkort de terugverdientijd aanzienlijk. Tel daar de energiepremies van de Vlaamse overheid bij op en je hebt een solide businesscase voor duurzame verwarming.

Conclusie: Vooruitdenken loont

Vanaf juli 2025 wordt investeren in gas- en stookolieketels flink duurder. En vanaf januari 2026 wordt de warmtepomp fiscaal interessanter dan ooit. Slim verwarmen met moderne technologieën zorgt bovendien voor extra comfort en lagere kosten.

Wil je voorbereid zijn op de toekomst van verwarming? Dan is nú het moment om je opties te bekijken.

Meer weten over warmtepompen?

Ontdek alles op onze overzichtspagina.