Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Eengezinswoning in Sundern

Het in 1905 gebouwde huis is eigendom van Melanie en Frank Brakel en gelegen te Sundern, Sauerland. In samenwerking met architect Wolfgang Schröder werd de energietechnologie van de villa gemoderniseerd, zodat de woning nu vrijwel zelfvoorzienend is. Naast een stevige constructie dragen het slimme gebruik van HVAC-technologie (verwarming, ventilatie en airconditioning), zoals een lucht-waterwarmtepomp, thermische zonnepanelen en fotovoltaïsche panelen, bij tot de energie-efficiëntie van het gebouw.

In de villa, die werd opgetrokken in charmante belle-époquestijl en 260 vierkante meter beslaat, woont een gezin van vier. Het oorspronkelijke gebouw heeft een stevige constructie met gemetselde muren van 50 tot 120 centimeter dik, zodat geen extra isolatie nodig was. Er moesten alleen nieuwe deuren en ramen worden geplaatst en de isolatie in het bovenste plafond moest worden verbeterd, om het warmteverlies tot een minimum te beperken. Met 1, 3 luchtwisselingen per uur, is de villa heel goed geïsoleerd en voldoet ze bijna aan de normen van een nieuwbouw.

Voor de vernieuwing van de energievoorziening werd consequent gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen. De oude stookolie-installatie werd vervangen door een geoTHERM lucht/water-warmtepomp met een vermogen van ongeveer 16 kW, die de warmtebasisbehoefte van de woning volledig dekt. De villa is gunstig gelegen voor energieopbrengst via hernieuwbare energiebronnen. Op het dak van de aangrenzende oude fabriekshal werden auroTHERM exclusive thermische zonnepanelen opgesteld, die de nodige energie opwekken om het huishoudelijke water te verwarmen. De verkregen zonne-energie en de onnodige verwarmingsenergie uit de warmtepomp worden vrijwel verliesvrij opgeslagen in een allSTOR buffervat van 800 liter. Daarnaast genereren 102 fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak de volledige elektriciteitsbehoefte. De oude radiatoren werden vervangen door oppervlakteverwarmingselementen in de muren en vloeren, wat een primaire energiebesparing van 20 % opleverde. Gecontroleerde woningventilatie draagt eveneens bij tot een verbeterd binnenklimaat. Het recoVAIR ventilatiesysteem zorgt voor de noodzakelijke luchtwisseling, met tot 95 % recuperatie van de uitlaatlucht.

Feiten en cijfers

Bouwgegevens
Naam van het projectEengezinswoning in Sundern
TypologieEengezinswoning
LocatieSundern, Hachen District
Voltooiing
 • Bouwjaar: 1905
 • Renovatie: december 2006 - april 2007
Kerncijfers – oppervlakte260 m² woonruimte
Kerncijfers – energieconcept
 • Installatie van een geoTHERM VWL S lucht/water-warmtepomp van 16 kW met een warmtewisselaar in combinatie met een thermische zonne-installatie
 • Multifunctionele tank van 800 liter
 • Oppervlakteverwarmingselementen in muren en vloeren van Pedotherm
 • recoVAIR gecontroleerde huisventilatie
 • Isolatie van het bovenste plafond, vervanging van ramen en deuren
Vaillant-producten
 • geoTHERM VWL S lucht/water-warmtepomp met warmtewisselaar
 • allSTOR warmwaterboiler van 800 liter
 • 6 auroTHERM exclusive thermische zonnecollectoren
 • 102 auroPOWER fotovoltaïsche zonnepanelen
EigenaarFrank en Melanie Brakel
ArchitectenPlanwerk Architekten und Ingenieure
Dipl.-Ing. Wolfgang Schröder, Sundern
Facilitair plannerPedotherm GmbH
AannemersbedrijvenPedotherm GmbH,
Geseke-Langeneicke

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.