Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Warmwaterboilers: werking, soorten en aandachtspunten

In elk huishouden gaat er veel energie naar de productie van warm water. Met een sanitair warmwaterboiler heb je altijd grote hoeveelheden warm water direct ter beschikking. Bovendien kun je met een boiler op een efficiënte manier verschillende warmtebronnen combineren tot één systeem. Zo kun je traditionele energiebronnen zoals gas en stookolie gebruiken in combinatie met een zonneboiler. Dit geeft je interessante opties voor de installatie van een nieuw systeem of de modernisering van je bestaande systeem.

De werking van een boiler

In essentie is een boiler een met water gevuld vat dat voorzien is van verwarmingselementen en een speciale voeler. Die laatste detecteert of de gewenste temperatuur bereikt is in de boiler. Als die lager is dan de gevraagde temperatuur of als je bijvoorbeeld een douche neemt, springt de ketel of warmtepomp aan om de boiler opnieuw op temperatuur te brengen. Omdat warm water stijgt, komt het water dat klaar is voor gebruik bovenaan de boiler te zitten, waar het als eerste naar buiten stroomt, terwijl het koude water onderaan blijft tot het op temperatuur is.

De voordelen van een warmwaterboiler

Met een warmwaterboiler kun je altijd rekenen op warm water. Klinkt logisch? Met een geiser of doorstromer is dat in sommige gevallen iets minder vanzelfsprekend. Terwijl een boiler op elk moment warm water bevat, begint een geiser of doorstroomtoestel pas warm water te produceren op het moment dat jij de warmwaterkraan opendraait. Daardoor kan het weleens lang duren voordat je warm water hebt, of zou het kunnen dat je midden in een uitgebreide douche met ingezeepte haren plots onder een frissere straal staat.

Omdat een boiler je water continu op temperatuur houdt, heb je wel een beetje stilstandsverlies. Met de boilers van Vaillant zit je echter goed: ze zijn optimaal geïsoleerd, waardoor er tijdens de opslag amper warmte verloren gaat.

Wanneer komt een boiler van pas?

Als jij en je huisgenoten veel warm water verbruiken, bijvoorbeeld omdat jullie meerdere badkamers hebben die jullie tegelijkertijd gebruiken, omdat jullie een regendouche hebben of een speciale wellnesscabine met sproeiers, is een warmwaterboiler sowieso de meest comfortabele optie.

Een boiler neemt wel meer plaats in beslag dan een doorstomer. Als je dus in een appartement woont of om een andere reden niet veel plaats hebt voor je toestel, kan het nuttiger zijn om voor een geiser of doorstromer te kiezen. Vaillant heeft zowel elektrische doorstromers als doorstromers op gas in het gamma.

Zonneboilers en andere soorten

Indirect gestookte boiler

Warmtepompboiler

Zonneboiler

Elektrische keukenboilers

Indirect gestookte boiler

Indirect gestookte boiler

Een indirect gestookte boiler is een klassieke boiler. Die werkt niet op zichzelf, maar heeft een warmte-opwekker nodig, zoals een ketel of warmtepomp. Met welke warmte-opwekker onze boilers compatibel zijn, zie je aan hun naam. Boilers met ‘RW’ in hun naam, zoals de uniSTOR VIH RW 200, zijn warmwaterboilers voor warmtepompen, terwijl exemplaren met een ‘R’ in hun naam, zoals de uniSTOR VIH R 120, geschikt zijn voor een ketel.

Warmtepompboiler

Warmtepompboiler

In tegenstelling tot een indirect gestookte boiler heeft een warmtepompboiler geen warmte-opwekker nodig, maar werkt hij autonoom of ‘stand alone’. Zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt hij warmtepomptechnologie om je water te verwarmen. De werking is vergelijkbaar met die van een lucht/water-warmtepomp.

Zonneboiler

Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt de energie van de zon om je water op te warmen. Een zonneboiler wordt normaal ook aangesloten op (bijvoorbeeld) een ketel, zodat – als de zon onvoldoende energie levert – de ketel kan bijspringen om je toch een optimaal comfort te bieden.

Elektrische keukenboilers

Elektrische keukenboilers

Een elektrische keukenboiler of waterverwarmer zoals de eloSTOR of de VEH 10 U komt altijd vlakbij het aftappunt en bedient ook alleen die ene lavabo of gootsteen.

Daarentegen heeft een elektrisch kooktoestel als de VEK 5 een eigen kraantje dat je snel aan kokend water helpt, met een maximumhoeveelheid van vijf liter.

Groot of kleiner volume

Warmwaterboilers bestaan in verschillende formaten. Vaillant biedt exemplaren aan van 75 liter tot wel 2.000 liter. Kleinvolumeboilers (75, 100, 150 en 200 liter) werken enkel in combinatie met een ketel. Het model van 75 liter, de uniSTOR VIH Q 75/2 B, is de enige wandhangende boiler in ons gamma. Hij heeft dezelfde lay-out als de ecoTEC exclusive

De actoSTOR VIH K 300 is een vloerstaande warmwaterboiler die te combineren is met de vloerstaande ketels ecoVIT exclusive.

Daarnaast hebben we nog een aantal andere opties, zoals de electronicVED, die ideaal is voor bijvoorbeeld vakantiewoningen, of de keukenboilers van 5 tot 10 liter die we hierboven al aanhaalden.

Welk volume jij precies nodig hebt, hangt van een heel aantal factoren af:

  • Installeer je de boiler in je woning of is hij bedoeld voor een vakantiehuis?
  • Met hoeveel huisgenoten woon je samen?
  • Verbruiken jullie veel of weinig water? (Hebben jullie bijvoorbeeld verschillende badkamers of niet?)

Het is dus moeilijk om een vast volume te vermelden, maar een installateur kan je vast raad geven.

Ketels met ingebouwde boiler

Met een externe boiler kun je het volume van je boiler kiezen, ongeacht het vermogen van je verwarmingsketel, maar er bestaan ook verwarmingsketels met een ingebouwde boiler, zoals de ecoCOMPACT (klassieke sanitaire warmwaterboiler) of de auroCOMPACT (met ingebouwde sanitaire zonneboiler).

Monovalente en bivalente boilers

Verder maken we een onderscheid tussen monovalente en bivalente boilers. Bij die eerste zit er één warmtewisselaar in de boiler (je boiler is bijvoorbeeld aangesloten op een ketel), terwijl dat tweede type twee warmtewisselaars bevat, omdat hij twee warmtebronnen gebruikt voor warm water. Dit is onder meer het geval wanneer je boiler is aangesloten op zonnepanelen én een ketel.

Let op het label

Bij je keuze voor de meest geschikte warmwaterboiler speelt ook het energielabel een rol. Boilers met een A-label zijn heel goed geïsoleerd waardoor het warmteverlies tot een minimum beperkt blijft. Optioneel hebben ze ook een ingebouwde elektrische anode, waardoor ze geen onderhoud nodig hebben. Bovendien zijn ze heel goed geïsoleerd en blijft het warmteverlies tot een minimum beperkt.

Renovatie of nieuwbouw

Terwijl de verwarmingsbehoefte bij nieuwbouw veel lager ligt omdat de woning veel beter geïsoleerd is, blijft de behoefte aan sanitair warm water wel gelijk. Ook bij renovatie blijft de warm water behoefte gelijk.

Advies over je warmwaterboiler

Er zijn vele manieren om je bestaande systeem voor verwarming en warm water met een boiler te combineren. Neem dus gerust contact op met een Vaillant-installateur om advies te vragen.