Zonneboiler installeren? Deze factoren beïnvloeden de prijs
Ben je van plan om een zonneboiler te installeren? Goed idee! Een zonneboiler is namelijk een duurzaam alternatief voor een klassieke warmwaterboiler. Maar hoe zit het nu juist met de prijs van een zonneboiler? In dit artikel ontdek je welke factoren een invloed hebben.
Hoe werkt een zonneboiler?
Een zonneboiler is een systeem dat warm water produceert met energie van de zon. Dat water kun je dan gebruiken om te douchen, een bad te nemen, af te wassen, een zwembad te verwarmen, … Het systeem bestaat uit:
- zonnecollectoren op je dak
- een pomp met leidingen
- een voorraadvat
- naverwarming
De zonnecollectoren vangen het zonlicht op, waardoor de vloeistof in de collector opwarmt. Die warme vloeistof wordt via buizen naar het voorraadvat gepompt en geeft daar de warmte af aan het water. Omdat zonne-energie niet altijd voorhanden is, is er nog naverwarming nodig. Een externe verwarmingsbron, zoals een combiketel of een elektrische weerstand, staat in voor extra verwarming van het sanitair water tot de gewenste temperatuur.
Hoeveel kost een zonneboiler? Deze factoren beïnvloeden de prijs
Factor 1: volume van de zonneboiler
Hoe groter je waterbehoefte, hoe groter het volume van je zonneboiler moet zijn, hoe meer collectoren er op je dak geplaatst moeten worden en hoe duurder hij dus is. Hoeveel water je nodig hebt, hangt meestal af van het aantal personen in je huishouden.
- 1 tot 2 personen: zonneboiler van 150 liter en 1 collector
- 3 tot 4 personen: zonneboiler van 250 liter en 2 collectoren
- 5 tot 6 personen: zonneboiler van 350 liter en 3 collectoren
Met de auroSTEP kies je tussen een zonneboiler van 150, 250 of 350 liter. Heb je meer capaciteit nodig? Dan is de auroSTOR een aanrader!
Factor 2: soort zonneboiler en collectoren
Leegloopsysteem is goedkoper dan druksysteem
Er bestaan twee verschillende soorten zonneboilers: druksystemen en leegloopsystemen. Bij een leegloopsysteem is er geen risico op oververhitting van de vloeistof in de collectoren, waardoor de installatie langer meegaat. Ook de kostprijs is lager. Maar let op: deze soort zonneboiler moet een hellingsgraad van minstens 4% hebben, zodat de vloeistof kan terugvloeien (en de collectoren dus ‘leeglopen’). Een druksysteem heeft geen helling nodig.
Vlakkeplaatcollectoren zijn goedkoper dan vacuümbuiscollectoren
Afhankelijk van welk systeem je kiest, heb je andere collectoren nodig. Er zijn vlakkeplaatcollectoren en vacuümbuiscollectoren. Die laatste maken gebruik van een vacuümsysteem, waardoor er zo goed als geen warmte verloren gaat. Dat brengt een hoger energierendement met zich mee, maar ook een hogere prijs. Bovendien kun je ze alleen gebruiken voor een druksysteem, niet voor een leegloopsysteem.
De voordelen van vlakkeplaatcollectoren
- Lagere aankoopkost
- Lagere onderhouds- en reparatiekosten
- Ideaal voor systemen die op lage temperatuur verwarmen, zoals bij de productie van warm water of de ondersteuning van vloerverwarming
De voordelen van vacuümbuiscollectoren:
- Een hogere energieopbrengst, zelfs bij minder zonlicht
- Minder dakruimte nodig voor hetzelfde resultaat
- Ook geschikt voor daken die niet volledig zuidgericht zijn
- Ideaal voor verwarmingssystemen op hoge temperaturen
Factor 3: terugverdientijd van een zonneboiler
Een zonneboiler installeren vraagt een investering, maar eigenlijk moet je de kosten bekijken over de volledige periode waarin je je installatie gebruikt. Een zonneboiler gaat gemiddeld 25 jaar mee voor hij aan vervanging toe is. Kies je voor een leegloopsysteem, dan is dat zelfs nog langer. Afhankelijk van wat voor zonneboiler je kiest, heb je je investering na 10 tot 20 jaar terugverdiend.
Hoe hoger het rendement van je zonneboiler, hoe sneller je hem terugverdient. Ook eventuele premies kunnen de terugverdientijd verkorten. Hou er ten slotte rekening mee dat de prijs van gas en elektriciteit enorme pieken kan kennen. Met een zonneboiler ben je daar volledig onafhankelijk van voor de productie van je sanitair warm water.
Premies om de prijs van je zonneboiler te drukken
Om duurzaam verwarmen te promoten, kun je een premie krijgen als je een ecologisch verwarmingssysteem zoals een zonneboiler laat installeren. Ga dus zeker na op welke premies je juist recht hebt, zodat je de kosten kunt drukken.
Meer informatie?
Wil je graag meer informatie over onze zonneboilers?
Volume van de zonneboiler
Hoe groter je waterbehoefte, hoe groter het volume van je zonneboiler moet zijn, hoe meer collectoren er op je dak geplaatst moeten worden en hoe duurder hij dus is. Hoeveel water je nodig hebt, hangt meestal af van het aantal personen in je huishouden. Als je met een à twee personen bent, is een zonneboiler met een capaciteit van 150 liter en één collector meestal voldoende. Ben je thuis met drie à vier personen, dan heb je nood aan een zonneboiler met een iets grotere capaciteit, namelijk eentje van 250 liter met twee collectoren. Huishoudens met vijf à zes personen opteren het best voor een zonneboiler met drie collectoren en een capaciteit van 350 liter. Wil je volledig zorgeloos kunnen genieten van je zonneboiler? Dan is auroSTEP een aanrader! Je hebt dan namelijk een volledig alles-in-één pakket met thermische zonnepanelen, een zonneboiler en alle nodige accessoires zoals regeling, circulatiepomp en benodigdheden voor montage. Heb je meer capaciteit nodig? Dan is de auroSTOR een aanrader!
Verschillende soorten zonneboilers
Er bestaan verschillende soorten zonneboilers: van leegloopmodellen tot drukloze modellen. De leegloopmodellen zijn gevuld met glycol, waardoor ze een langere levensduur hebben. Verder hebben ze een lage onderhoudskost en een korte installatietijd. Wel moet deze soort zonneboiler een hellingsgraad van minimum 4% hebben, zodat de glycol kan terugvloeien en mag het hoogteverschil tussen de panelen en de boiler maximaal 16 meter bedragen. Voor de drukloze modellen is geen hellingsgraad vereist. Bij de auroSTEP mag het maximaal hoogteverschil 20 meter bedragen, bij de auroSTOR maakt dit geen verschil. Verder hebben deze modellen een laag energieverbruik en een optimale winst.
Premies om de prijs van je zonneboiler te drukken
Om duurzaam verwarmen te promoten, worden er een aantal premies uitbetaald voor het installeren van ecologische verwarmingssystemen zoals een zonneboiler. Daarom informeer je je het best even op welke premies je juist recht hebt, zodat je de kosten kunt drukken.
Wil je graag meer informatie over onze zonneboilers?