Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Huis op het meer in Kalkar

Op een grindplas in de buurt van Kalkar hebben eigenaar Maas-Roeloffs en architecten Hülsmann & Thieme, in samenwerking met RWE Effizienz GmbH en het Fraunhofer ISE Instituut voor zonne-energiesystemen, in 2011 het pilootproject “Leven vanuit visie” opgezet. Het drijvende onderzoeksstation is een toonbeeld van innovatieve woningbouw en energie-efficiëntie. De geoTHERM plus water/water-warmtepomp van Vaillant gebruikt de warmte van het water en draagt zo bij tot het succes van deze actieve woning.

Het pilootproject “Leven vanuit visie” behelst een onderzoeksstation van 120 m² dat in 2011 werd gebouwd volgens de normen voor actieve woningen. Het kubusvormige gebouw drijft op pontons en vervult een voortrekkersrol op het vlak van energie-efficiëntie en innovatieve woningbouw.

Het oorspronkelijke gebouwontwerp werd uitgetekend door de architecten Hülsmann & Thieme. Omdat ruimte in vele steden een schaars goed is geworden, werd de grindplas gezien als een milieuvriendelijk alternatief om structuren met één tot twee bouwlagen neer te zetten. Het pilootgebouw met één verdieping werd als een houtskeletbouw opgetrokken op een stalen ponton. Er zijn nog bijkomende gebouwen gepland. De kubusvormige constructie werd ontworpen als een drijvend onderzoeksstation en wordt gebruikt voor de simulatie en analyse van het dagelijkse leven van een gezin van vier. Om de constructie aan te passen aan de energievereisten, werd de bouwschil geoptimaliseerd, zodat de vereiste warmte minder dan 14 kWh/m2a bedroeg. Deze behoefte wordt gedekt door een geoTHERM plus water/water-warmtepomp van Vaillant die werd afgesteld op een vermogen van 3 kW. Het systeem wordt gevoed door een thermische container in het meer, die als warmtewisselaar functioneert. Een multifunctionele tank van 500 liter slaat de warmte op en levert warm water en drinkwater. Voor de verdere warmteverdeling wordt gezorgd door oppervlakteverwarming en speciale warmtepompen.

Tijdens de zomer wordt het verwarmingscircuit van de warmtepomp automatisch overgeslagen en wordt er overgeschakeld op passieve koeling. De thermische container geeft het teveel aan warmte rechtstreeks af aan het water van het meer. Het energieconcept wordt verder ondersteund door drie fotovoltaïsche systemen voor stroomproductie: fotovoltaïsche modules op het dak, collectoren die automatisch de beweging van de zon volgen, en verticaal geïnstalleerde modules die gebruik maken van het licht dat door het water weerkaatst wordt.

Feiten en cijfers

Bouwgegevens
Naam van het projectWoning op het meer van Kalkar
TypologieEengezinswoning
LocatieDe grindplas Birgelfeld in Kalkar-Hönnepel
Voltooiing2011
Kerncijfers - oppervlakte120 m²
Kerncijfers - technologie14 kWh/m2a warmte-energie
Kerncijfers - energieconcept
  • geoTHERM plus water/water-warmtepomp met 3 kW
  • Gebruik van de warmte uit het meer via een thermische container
  • allSTOR multifunctioneel buffervat van 500 liter
  • Warmteverdeling via oppervlakteverwarming en speciale warmtepompen
  • Fotovoltaïsche systemen op 40 m2 voor zelfvoorzienende energiebevoorrading
Vaillant-producten
  • geoTHERM plus water/water-warmtepomp
  • allSTOR multifunctioneel buffervat van 500 liter
EigenaarKieswerk Maas-Roeloffs GmbH & Co. KG
47546 Kalkar / DE
ArchitectenArchitekturbüro Hülsmann & Thieme
47533 Kleve / DE
www.huelsmann-thieme.de
Facilitair plannerBASCON Engineering GmbH
47574 Goch / DE
www.bascon-eng.de
VergunningsgegevensPlannen & bron:
Architekturbüro Hülsmann & Thieme
Vergunningsgegevens

Plannen & bron:
Architekturbüro Hülsmann & Thieme

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.