Een warm nest voor Kai-Mook en haar familie in Planckendael
Op 29 juni werd met veel feestgedruis de nieuwe olifantentempel geopend in Planckendael in Mechelen. Het werd een riant verblijf met veel natuurlijk licht, binnen- en buitenvertrekken, een binnen- en buitenzwembad én een waterkanon op een oppervlakte van 1,5 hectare. Installatiebedrijf Aircoplus opteerde voor een verwarmingsinstallatie met Vaillant.
De nieuwe olifantentempel in dierenpark Planckendael is zonder meer een voorbeeld voor Europa, met veel respect voor het milieu en voor de perfecte mix tussen dierenwelzijn en bezoekersbeleving. De verluchtings- en verwarmingsinstallatie, geplaatst door de firma Aircoplus, werd opgedeeld in twee aparte installaties om de continuïteit te kunnen garanderen.
Projectleider Bert Wellens: “De verwarming gebeurt samen met de verluchting. We blazen ongeveer 40.000 kubieke meter warme lucht per uur in dit verblijf en dat moet voldoende zijn om de temperatuur in de winter op ongeveer 20°C te houden.
Met stratificatoren die aan het plafond hangen, duwen we de warme lucht ook terug naar beneden, om te vermijden dat ze boven blijft hangen.
De verluchting zorgt dus voor de verwarming en wordt aangestuurd door twee luchtgroepen. Als er met een van de twee groepen iets fout gaat, of er is een onderhoudsbeurt nodig, dan kunnen we met de helft van het debiet toch nog verluchten en verwarmen.
Op die manier kan er ook aan free cooling worden gedaan: als het te warm wordt, kun je het verblijf met de buitenlucht een beetje afkoelen; er zitten namelijk ook mengkleppen in de installatie die dat allemaal aansturen.
Véél kleine(re) ketels = hoog vermogen
Aircoplus installeert normaal grote installaties op grotere sites, van 1.000 kilowatt, 1 megawatt en meer. Essentieel is dat elke luchtgroep zijn eigen stookplaats heeft, opnieuw om de zekerheid te hebben dat er eentje het kan overnemen als er met de andere iets mis gaat. In het begin stond alles nog in één ruimte, maar omwille van 1 megawatt en meer. Toch koos het bedrijf voor dit project doelbewust voor Vaillant. Bert Wellens: “Dat is vooral omdat we samen met de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen wisten dat we voor de ketels die we hier gebruikten verschillende vermogens nodig hadden. Het ging namelijk niet enkel over de ketels voor de verwarming van de luchtgroepen, maar ook ketels voor de verwarming van het zwembadwater én voor de verwarming van de waterzuiveringsinstallatie. Kortom: állemaal verschillende vermogens en de Vaillant-ketels beantwoordden volledig aan onze noden.
Ook de cascadeschakeling, zoals gevraagd in het bestek, was een grote troef, want daardoor hebben de stookplaatsen minder ruimte nodig. Een ander type ketel, van bijvoorbeeld 200 kilowatt, zou meer plaats innemen. Dat was dus de belangrijkste reden voor ons om voor Vaillant te kiezen, samen met de formidabele service.”
“Na deze installatie heb ik me ook gerealiseerd dat we met kleinere, wandhangende gasketels, die redelijk wat vermogen kunnen leveren, de brandveiligheid zijn er stookplaatsen gemaakt, waar de toestellen werden afgescheiden met aparte wanden. De in totaal negen ketels – met een vermogen van 25 kW tot het maximum van 65 kW – zijn ook in cascade geplaatst, met een zogenoemde cascaderegeling, een calorMATIC VRC 630, die de verschillende ketels bijstuurt in functie van het vermogen dat gevraagd wordt; in de zomer draait er wellicht maar één toestel, in de winter zullen ze allemaal op volle kracht draaien omdat je dan meer vermogen nodig hebt. Via de aanwezige kleppen wordt de gevraagde temperatuur volautomatisch bijgeregeld, rekening houdend met de buitentemperatuur.”
Geslaagde test tijdens de kerst...
Uiteraard moest Aircoplus voor deze opdracht het lastenboek volgen en de Vaillantketels voldeden daar perfect aan, zowel technisch, kwalitatief als prijsmatig. Bert Wellens: “We hebben in de luchtgroep een recuperatiewiel. De luchtgroep neemt de lucht terug en neemt ook verse lucht van buiten, die eerst wordt verwarmd doordat wiel. De slechte lucht die we buiten blazen, gaat door een ronddraaiend warmtewiel en wordt opnieuw gebruikt om de koude lucht van buiten op te warmen. Zo worden de ketels ook niet zo belast.”
“De installatie is groot, maar het installeren zelf was vrij eenvoudig. We hebben ze in werking genomen rond de kerstperiode en toen was er hier geen enkele koepel, poort of deur, enkel een ruwbouw, en het was bitter koud. Ik heb toen de ketels op maximum vermogen en de luchtgroepen in gang gezet en we hebben met open deuren toch 18 graden gehaald, wat betekende dat onze installatie zwaar genoeg was. De installatie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het verwarmen van het olifantenverblijf, maar ook voor het verluchten ervan, om onaangename geuren te verdrijven.
Het binnenzwembad heeft nog een afzonderlijke ketel, eentje van 65 kilowatt, net iets zwaarder dan de andere.”
“Hoe het zit met de temperaturen? De minimumtemperatuur is 18 graden en mag oplopen tot maximum 24 graden, maar het personeel heeft de mogelijkheid om alles zelf in te stellen op een controlepaneeltje: daarmee kun je de temperatuur en ook het luchtdebiet van de luchtgroepen bijregelen.
Daarnaast zijn er ook nog brandkleppen boven het plafond geplaatst: als er brand zou uitbreken, gaan die dicht, vallen de luchtgroepen en de ketels stil, gaat de gasklep dicht en werkt er niets meer. Maar dat zijn de standaardveiligheidsmaatregelen die je verplicht inbouwt, die hebben niets te maken met het olifantenverblijf op zich.
Slotsom? Een geslaagde operatie, met dank aan Vaillant!”