Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Hotel Tiziano in Milaan (Italië)

Het Tiziano-hotel in Milaan werd gebouwd in de jaren ’30 en straalt nog steeds de charme van weleer uit. De laatste grote renovatie vond plaats in 2010 en was vooral gericht op het design. In 2014 werd het gebouw gemoderniseerd met de allernieuwste technologie en energiesystemen. De bestaande verwarmingselementen werden vervangen door drie ecoTEC plus condensatieketels van Vaillant, die een energiebesparing van meer dan 30 procent mogelijk maakten.

Rust en kalmte te midden van de stedelijke drukte in Milaan, historische luxe gekoppeld aan moderne strakke lijnen, het comfort van vroegere tijden gecombineerd met elegant hedendaags design … Deze reeks schijnbare contrasten werd vertaald in een qua stijl consistent designconcept. Het gebouw werd in de jaren ’30 opgetrokken door de vermaarde Milanese architect Piero Portaluppi. Terwijl de eenvoudige gevel ontegensprekelijk deel uitmaakt van de periode van het Italiaanse rationalisme, vertoont het interieur duidelijke sporen van art nouveau.

De hotelkamers werden in 2010 vernieuwd volgens hedendaagse designcriteria en hebben nu een geslaagde moderne retrolook. Het interieurontwerp, van de hand van mqa architetti, is gebaseerd op gedurfde kleuren, zachte bekledingen en een harmonieuze combinatie van oud en nieuw. De technische renovatie en de installatie van een nieuw verwarmingssysteem werden in 2014 uitgevoerd door architect Paolo Crippa van Studio Paotec in Saronno. Om de energie-efficiëntie van het hotel te verhogen, moest het bestaande systeem, dat al eerder vervangen was en bestond uit twee verschillende verwarmingsketels, worden vernieuwd. Het nieuwe systeem werd ontworpen en geïnstalleerd door het bedrijf Sguazza Impianti. De bestaande verwarmingseenheid op aardgas werd vervangen door een moderne condensatieketel van Vaillant. Een cascade van drie ecoTEC plus 1206/5-5 condensatieketels met een totale thermische output van 342,9 kW voorziet het gebouw nu van warmte en warm water. Het systeem wordt aangestuurd door een calorMATIC VRC 630 regeling. Met de vernieuwing van de verwarming/koeling/aircosystemen, inclusief de vervanging van de warmtegeneratoren door nieuwe thermische Vaillant generatoren, schat Hotel Tiziano de energiebesparing op 30 %.

Feiten en cijfers

Bouwgegevens
Naam van het projectHotel Tiziano
TypologieHotel
LocatieMilaan, Italië
Voltooiing
  • Jaren 1930: bouw
  • 2010: laatste grote renovatie van de hotelkamers
  • 2014: vervanging van centrale verwarming
Vaillant-producten
EigenaarHotel Tiziano, Gruppo Mini Hotel – Milano
Architect
  • Jaren 1930: Piero Portaluppi, Milan, IT
  • 2014: Paolo Crippa, Paotec Studio Saronno (VARESE), IT
Interieurontwerpmqa architetti, Milan, IT
Facilitair plannerSguazza Impianti S.r.l., Lurago Marinone (COMO), IT
VergunningsgegevensFoto’s van de inrichting: mqa architetti