Zoeken

Kamerthermostaat

Een kamerthermostaat is een regeling die gebruikt wordt voor het aansturen van eenvoudige installaties met één kring (bv: radiatoren).

Hoe werkt het?

Met een kamerthermostaat regelt u de verwarming in functie van de kamertemperatuur in een referentiekamer (= de kamer waar de thermostaat geïnstalleerd staat), vaak de woonkamer. De ingestelde temperatuur zal in alle kamers dezelfde zijn.

Wenst u graag een andere temperatuur in bijvoorbeeld de slaapkamers? Dan is het aangeraden om daarnaast ook thermostatische kranen te installeren, hiermee kan u de temperatuur in elke kamer manueel aanpassen.

Ontdek ambiSENSE, het systeem voor individuele kamertemperatuurregeling.

Voordelen

  • Comfortabel verwarmde referentieruimte
  • Eenvoudig in gebruik

Nadelen

  • Overige ruimtes zijn afhankelijk van de referentieruimte
  • Een kamerthermostaat kan maar 1 verwarmingskring sturen en is dus niet geschikt voor complexe installaties met meerdere cv-kringen (vb: radiatoren en vloerverwarming).

Soorten kamerthermostaten

Aan/uit kamerthermostaat

Een aan/uit thermostaat verbruikt meer energie dan andere kamerthermostaten.

Een aan/uit-thermostaat doet niets meer dan de ketel aan- of uitzetten. Daalt de temperatuur in uw woning? Dan zal de thermostaat een signaal sturen naar de ketel om de kamer op te warmen. Met dit type thermostaat ligt het verbruik van uw ketel hoger dan bij bijvoorbeeld een modulerende thermostaat.

Modulerende kamerthermostaat

Het verbruik van een modulerende thermostaat ligt lager dan een aan/uit thermostaat.

Een modulerende thermostaat is intelligenter dan de eenvoudige aan/uit thermostaat. Als de kamertemperatuur dichter bij de gewenste temperatuur komt, zorgt deze thermostaat ervoor dat de ketel minder hard gaat branden. Het verbruik ligt beduidend lager dan bij een aan/uit-thermostaat.

Slimme kamerthermostaat

Met de slimme thermostaat vSMART kan u uw energiekosten verlagen.

Een slimme thermostaat leert op twee weken uw verwarmingsgewoonten en past zich volledig aan uw levensritme aan. Hij is zeer energiezuinig en zorgt er daarnaast voor dat u uw energieverbruik nauwlettend in het oog kunt houden. De slimme thermostaat vSMART zorgt er daarnaast voor dat u uw verwarmingsinstallatie vanop afstand kan bedienen via een app.

Functies

Stem uw verwarming af op uw levensritme

Niets is aangenamer dan na een drukke werkdag thuis te komen in een lekker warm huis. Door de dag- en weekprogramma’s van uw kamerthermostaat in te stellen, kan u volledig bepalen wanneer uw verwarming moet aanspringen, zonder uw huis nodeloos te verwarmen wanneer u niet thuis bent.

Verspil geen energie in de zomermaanden

Tijdens de zomermaanden staat uw verwarming zelden op, maar u heeft wel warm water nodig om te douchen. Geen nood. In de zomer kan u de ingebouwde zomerfunctie instellen. Uw thermostaat zorgt ervoor dat uw verwarming niet opspringt, terwijl uw sanitair water zoals gewoonlijk verwarmd wordt.

Kom thuis in een heerlijk warme woning

Na een welverdiende vakantie komt u liever niet thuis in een kille woning. Stel uw kamerthermostaat zo in dat hij enkele uren voor u thuis komt het huis al begint op te warmen. Zo kan u uw vakantie in schoonheid afsluiten.

Geniet ook buiten vooraf ingestelde uren van een warme douche

Stel uw kamerthermostaat volledig in volgens uw wensen en noden.

Dankzij de warm water boost-functie kan u éénmalig een bepaalde hoeveelheid warm water opwarmen. Bent u toevallig thuis op een moment waarop u er normaal niet bent? Zet de boost-functie aan in het menu van uw thermostaat en uw verwarmingsketel verwarmt net voldoende warm water voor één douche.

‘1 dag aanwezig of uitzonderlijke afwezigheid’

Een dag vakantie gepland? Met de afwezigheidsfunctie kan u uw verwarmingsketel laten weten dat u uitzonderlijk één dag (niet) thuis zal zijn.

Ontdek alle functies van onze kamerthermostaten in onze online simulaties.

Thermostaten van Vaillant

Aan-uit kamerthermostaten

De VRT 15 is een aan/uit-thermostaat zonder display.

De kamerthermostaat VRT 15 is een aan/uit thermostaat zonder klok of display. Deze thermostaat is de ideale vervanger voor een oude thermostaat.

De VRT 250 kamerthermostaat beschikt over een digitaal display met basisinformatie.

De VRT 35 en VRT 250 zijn aan/uit thermostaten met een digitaal display waarop basisinformatie weergegeven wordt. De VRT 250 is ook beschikbaar als draadloze thermostaat: VRT 250f.

Beide types kunnen aangesloten worden op een oude, niet-modulerende verwarmingsketel. Beschikt u over een modulerende verwarmingsketel? Dan kiest u beter voor een modulerende thermostaat.

Modulerende kamerthermostaten

Le calorMATIC VRT 50 convient pour des chaudières modulantes.

Met de thermostaat calorMATIC VRT 50 kiest u voor een eenvoudige thermostaat met digitaal display die geschikt is voor modulerende verwarmingsketels.

Stel dag- en weekprogramma’s in voor de calorMATIC VRT 370 om maximaal te besparen.

Met de calorMATIC VRT 370 of de calorMATIC VRT 350 regelt u uw verwarming in functie van de temperatuur en de tijd via het ingebouwde dag- of weekprogramma. U kunt ook de opwarming van de boiler programmeren.

De calorMATIC VRT 370f en calorMATIC VRT 350f heeft dezelfde eigenschappen als de calorMATIC VRT 350 en 370 met als enige verschil dat ze volledig draadloos zijn.

Heeft u een complexere verwarmingsinstallatie of wenst u meer opties? Dan kiest u best voor een weersafhankelijke thermostaat.