Zoeken
Plan een interventieZoeken
Vind je installateur Registreer je product
Plan een interventie

4 tips om je huis duurzaam te verwarmen

Duurzaam verwarmen is niet alleen goed voor het milieu, het is ook beter voor je portefeuille. Van een win-win gesproken! De vraag is alleen: hoe pak je dat nu juist aan? Met deze tips raak je alvast op weg.

Tips om duurzaam te verwarmen

Duurzaam verwarmen begint bij een zuinige installatie

Het spreekt misschien voor zich dat duurzaam verwarmen bij een zuinige verwarmingsinstallatie begint, maar het is wel belangrijk genoeg om nog eens extra te vermelden. Oudere installaties hebben namelijk een lager rendement. Als je installatie dus meer dan tien jaar oud is, is het interessant om eens na te gaan of er geen duurzamer alternatief bestaat. Zo kun je al heel wat besparen door je verwarming te vervangen en de overstap te maken naar een warmtepomp of een condensatieketel.

Is je verwarmingssysteem nog niet meteen aan vervanging toe? Ook dan kun je overwegen om een warmtepomp te installeren en hybride te verwarmen. Daarbij kiest het systeem zelf steeds voor de optie die het meest rendabel is, afhankelijk van de situatie.

Onderhoud je verwarming op regelmatige basis

Een regelmatig nazicht is belangrijk om het rendement van je verwarmingssysteem optimaal te houden. Afhankelijk van het soort systeem zijn er trouwens sowieso een aantal wettelijke verplichtingen wat betreft onderhoud. Een stookolieketel moet je bijvoorbeeld jaarlijks laten nakijken. Over het algemeen is de zomer het ideale moment voor een onderhoud, omdat er tijdens de wintermaanden voorrang gegeven wordt aan herstellingen. Op onze site vind je meteen een installateur in jouw regio of kun je contact opnemen met de dienst-na-verkoop van Vaillant om een afspraak in te plannen. Vergeet tot slot niet om de rest van je verwarmingssysteem goed te onderhouden. Zo moeten ook je zonnepanelen proper blijven voor een optimaal rendement.

Goede isolatie is belangrijk

Hoe duurzaam, efficiënt en rendabel je verwarmingsinstallatie ook is, als de warmte verloren gaat, heb je er niets aan. Een goede isolatie is dan ook essentieel om optimaal gebruik te maken van de opgewekte warmte. Bovendien heb je recht op een aantal interessante premies als je isoleert, waardoor het al helemaal de moeite is! Denk er verder nog aan om hoogrendementsglas te plaatsen, tocht geen kans te geven met tochtstrips, de leidingen van je verwarming te isoleren in de onverwarmde ruimten, radiatorfolie te plakken achter je radiatoren, … Alle kleine beetjes dragen bij tot duurzaam verwarmen.

Installeer een slimme thermostaat

Je verwarming hoeft niet de hele tijd op de hoogste temperatuur te draaien. Zo kun je ze ’s nachts en als je weg bent sowieso een paar graden lager zetten. In dat opzicht is het verstandig om te investeren in een slimme thermostaat. Daarmee kun je je verwarming van op afstand bedienen – handig als je vergeten bent om ze lager te zetten of om je huis op te warmen tegen dat je thuiskomt in de winter. Er bestaat ook een weersafhankelijke regeling die zelf aangeeft wat de ideale binnentemperatuur is op basis van de buitentemperatuur en de energie-efficiëntie van je huis. Verder laat zo’n slimme thermostaat je toe om je verbruik te monitoren, zodat je kunt zien waar een eventuele besparing nodig of mogelijk is.

 

Wil je je huidige verwarmingsinstallatie graag aanpassen en duurzamer maken?

Aarzel dan niet om contact op te nemen met een installateur!

Vind een installateur