Hoe onderhoud je je zonnepanelen?
Heb jij zonnepanelen op je dak? Door de gratis energie van de zon te gebruiken, doe je je verwarmingskosten aanzienlijk dalen. En je draagt je steentje bij aan een gezond milieu. Maar hoe onderhoud je je zonnepanelen het best, zodat je altijd een optimaal rendement geniet? Je leest het hier.
Is onderhoud van je zonnepanelen nodig?
Goed nieuws: zonnepanelen zijn zo ontworpen dat ze geen of weinig vuil aantrekken. Je onderhoudswerk blijft dus sowieso beperkt. Door de helling glijdt het meeste vuil er vanzelf af. In tegenstelling tot bij een verwarmingsketel, is er voor zonnepanelen geen verplicht onderhoud.
Zo ga je aan de slag
Na een lange droge periode kan er wel een laagje stof op je zonnepanelen liggen. Dan is het nuttig om ze een poetsbeurt te geven, zodat je zeker bent van een hoog rendement. Afstoffen is meestal al voldoende. Zijn je panelen echt vuil? Dan kun je ze afspuiten met de tuinslang, maar let op dat je de coating niet beschadigt.
Wat in koude winters en hete zomers?
In de winter is het vooral belangrijk om je zonnepanelen sneeuwvrij te maken. In de leidingen van fotovoltaïsche zonnepanelen zit geen vloeistof, dus er is geen risico dat ze bevriezen. Thermische zonnepanelen bevatten glycolvloeistof, die wordt opgewarmd in de panelen en daarna doorstroomt naar je boiler. Het is een antivriesvloeistof, dus ook hier geen vriesgevaar. Om oververhitting in de zomer te vermijden, is het wel belangrijk dat je de glycolvloeistof jaarlijks laat controleren.
Wil je meer informatie over hoe je zonne-energie kunt inzetten om te besparen én duurzaam te verwarmen?
Vraag gerust raad aan een van onze Vaillant-installateurs.
Geen resultaten gevonden
Deze artikels interesseren je misschien ook
Warmtepomp en zonnepanelen
25/02/2022
Als je kiest voor zonnepanelen én een warmtepomp zet je dubbel in op hernieuwbare energie. Je draagt bij aan de energietransitie en klimaatneutraliteit. Wat maakt van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp verder nog zo’n gouden duo?
Werkt een zonneboiler ook voldoende in de winter?
26/01/2021
Een klassieke elektrische boiler is niet de meest energiezuinige oplossing voor je woning. Als je het sanitair water voor je badkamer en keuken op een duurzame manier wil verwarmen, kies je beter voor een zonneboiler. Dat systeem werkt met zonnecollectoren op het dak die zonne-energie omzetten in warmte. Maar wat als het koud weer is? Werkt een zonneboiler bijvoorbeeld voldoende tijdens de gure wintermaanden? Het antwoord op deze vraag ontdek je in dit artikel.
Duurzaam verwarmen: 6 tips om energie te besparen
05/12/2023
Maar liefst zestig procent van ons energieverbruik gaat naar verwarming. Door slimmer en duurzamer te verwarmen kun je dan ook heel wat energie besparen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portefeuille! Deze energiebesparende maatregelen helpen je op weg.