Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Hoe onderhoud je je zonnepanelen?

Heb jij zonnepanelen op je dak? Door de gratis energie van de zon te gebruiken, doe je je verwarmingskosten aanzienlijk dalen. En je draagt je steentje bij aan een gezond milieu. Maar hoe onderhoud je je zonnepanelen het best, zodat je altijd een optimaal rendement geniet? Je leest het hier.

Is onderhoud van je zonnepanelen nodig?

Goed nieuws: zonnepanelen zijn zo ontworpen dat ze geen of weinig vuil aantrekken. Je onderhoudswerk blijft dus sowieso beperkt. Door de helling glijdt het meeste vuil er vanzelf af. In tegenstelling tot bij een verwarmingsketel, is er voor zonnepanelen geen verplicht onderhoud.

Zo ga je aan de slag

Na een lange droge periode kan er wel een laagje stof op je zonnepanelen liggen. Dan is het nuttig om ze een poetsbeurt te geven, zodat je zeker bent van een hoog rendement. Afstoffen is meestal al voldoende. Zijn je panelen echt vuil? Dan kun je ze afspuiten met de tuinslang, maar let op dat je de coating niet beschadigt.

Wat in koude winters en hete zomers?

In de winter is het vooral belangrijk om je zonnepanelen sneeuwvrij te maken. In de leidingen van fotovoltaïsche zonnepanelen zit geen vloeistof, dus er is geen risico dat ze bevriezen. Thermische zonnepanelen bevatten glycolvloeistof, die wordt opgewarmd in de panelen en daarna doorstroomt naar je boiler. Het is een antivriesvloeistof, dus ook hier geen vriesgevaar. Om oververhitting in de zomer te vermijden, is het wel belangrijk dat je de glycolvloeistof jaarlijks laat controleren.

Wil je meer informatie over hoe je zonne-energie kunt inzetten om te besparen én duurzaam te verwarmen?

Vraag gerust raad aan een van onze Vaillant-installateurs.

Geen resultaten gevonden

Deze artikels interesseren je misschien ook

Warmtepomp en zonnepanelen

25/02/2022

Als je kiest voor zonnepanelen én een warmtepomp zet je dubbel in op hernieuwbare energie. Je draagt bij aan de energietransitie en klimaatneutraliteit. Wat maakt van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp verder nog zo’n gouden duo?

Heb jij recht op een renovatiepremie? Alles over de nieuwe Mijn VerbouwPremie

22/06/2022

Vanaf 1 oktober 2022 worden de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en verschillende energiepremies van Fluvius gebundeld in Mijn VerbouwPremie. Die premie is bedoeld voor renovatiewerken en legt de nadruk op energie-efficiëntie en kwalitatief wonen. Renovatieplannen voor de boeg of ben je al volop bezig? Jij hebt misschien ook recht op deze premie.

Werkt een zonneboiler ook voldoende in de winter?

26/01/2021

Een klassieke elektrische boiler is niet de meest energiezuinige oplossing voor je woning. Als je het sanitair water voor je badkamer en keuken op een duurzame manier wil verwarmen, kies je beter voor een zonneboiler. Dat systeem werkt met zonnecollectoren op het dak die zonne-energie omzetten in warmte. Maar wat als het koud weer is? Werkt een zonneboiler bijvoorbeeld voldoende tijdens de gure wintermaanden? Het antwoord op deze vraag ontdek je in dit artikel.