Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Moet je je thermostaat uitzetten als je op vakantie gaat?

Uiteraard wil je dat je verwarmingsinstallatie zo zuinig en efficiënt mogelijk werkt. Dat is niet alleen belangrijk voor je portemonnee, maar ook om onze planeet geen onnodige schade te berokkenen. Een belangrijke vraag daarbij: is het aangewezen om je thermostaat uit te zetten als je een tijdje op reis gaat? Het antwoord kom je te weten in dit artikel.

Moet je je thermostaat uitzetten als je op vakantie gaat?

Je thermostaat best niet helemaal uitzetten

Het lijkt misschien zinloos om je verwarming of klimaatregeling te laten aanstaan terwijl jij op je bestemming heerlijk van de rust geniet, maar toch is het aangewezen om bij je vertrek je installatie niet volledig uit te schakelen. Daar zijn een aantal goede redenen voor.

Ten eerste geniet je dan van een comfortabele temperatuur wanneer je terugkomt en hoef je je woning niet volledig op te warmen (in de winter) of af te koelen (in de zomer). Op die manier bescherm je je woning ook tegen de negatieve gevolgen van vorst of oververhitting.

Daarnaast is je installatie niet uitschakelen beter om storingen te voorkomen. Sommige ketels zijn geprogrammeerd om na enkele dagen de pomp automatisch gedurende een paar minuten met koud water te laten draaien. Dat verbruikt nauwelijks elektriciteit en geen gas of stookolie, maar zo vermijd je wel dat de installatie na een lange periode van inactiviteit blokkeert als je ze daarna terug wil opstarten.

Door je verwarmingsinstallatie niet volledig uit te schakelen, beperk je met andere woorden de risico’s. Let wel: als je bij je vertrek de elektriciteit uitschakelt of de stekker uittrekt, dan kan je ketel niet draaien.

Wat dan wel doen?

Heb je vloerverwarming, dan doe je er goed aan om die niet te laag in te stellen, zodat de temperatuur redelijk constant kan blijven. We adviseren om je thermostaat tijdens je reis nauwelijks te verlagen.

Nog handiger: vandaag is het perfect mogelijk om je verwarmingsinstallatie vanop afstand – en dus vanaf je vakantieadres – te bedienen. In het Vaillant-gamma vind je heel wat thermostaten en regelaars die je met een app op je smartphone of tablet kunt aansturen. Voor vloerverwarming is dat bijvoorbeeld mogelijk met de multiMATIC-thermostaat en de bijbehorende multiMATIC-app of de sensoCOMFORT met de sensoAPP .

Of wat dacht je van onze slimme thermostaat vSMART met de vSMART-app? Deze thermostaat past zich volledig aan aan jouw levensstijl aan en biedt behalve een ultiem comfort ook een grote energiebesparing. Ook de sensoHOME-kamerthermostaat heeft de optie om je verwarming op afstand te regelen.

Nog vragen over onze thermostaten?

Neem gerust contact op met onze specialisten.