Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Slim en duurzaam verwarmen: 5 tips om energie te besparen

Maar liefst zestig procent van ons energieverbruik gaat naar verwarming. Door slimmer en duurzamer te verwarmen kun je dan ook heel wat energie besparen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portefeuille! Deze tips helpen je op weg.

1. Duurzaam verwarmen begint bij een zuinige installatie

Om duurzaam te verwarmen, is het allereerst belangrijk dat je verwarmingsinstallatie zo zuinig mogelijk werkt. Oudere installaties hebben bijvoorbeeld een lager rendement. Als je installatie dus meer dan tien jaar oud is, is het interessant om eens na te gaan of er een duurzamer alternatief bestaat. Zo kun je al heel wat besparen door je verwarming te vervangen en de overstap te maken naar een warmtepomp of een condensatieketel.

Is je huidige verwarmingsketel nog niet meteen aan vervanging toe? Ook dan kun je overwegen om een warmtepomp te installeren en hybride te verwarmen. Daarbij kiest het systeem zelf steeds voor de optie die het meest rendabel is, afhankelijk van de situatie.

2. Onderhoud je verwarming op regelmatige basis

Een regelmatig nazicht is belangrijk om het rendement van je verwarmingssysteem optimaal te houden. Met een goed onderhouden gasketel bespaar je zo’n vijf procent op je verwarmingskosten. Afhankelijk van het soort systeem zijn er trouwens een aantal wettelijke verplichtingen wat onderhoud betreft. Ook je warmtepomp laat je best jaarlijks nakijken door een expert. Zelf kan je bijvoorbeeld de bladeren weghalen, zodat die niet in het systeem terechtkomen en de werking hinderen.

Tip: over het algemeen is de zomer het ideale moment voor onderhoud, omdat herstellingen tijdens de wintermaanden voorrang krijgen.

Vergeet ook niet om de rest van je verwarmingssysteem goed te onderhouden. Zo belemmert luchtophoping in een radiator de warmteverspreiding. Maken je radiatoren een tikkend of ander vreemd geluid? Dan is je radiatoren ontluchten de boodschap. Dat doe je bij voorkeur aan het begin van het winterseizoen. Zonnepanelen zijn zo ontworpen dat ze weinig vuil aantrekken en het onderhoud dus beperkt is. Toch is het nuttig om ook je zonnepanelen af en toe te reinigen.

3. Energie besparen dankzij goede isolatie

Hoe duurzaam, efficiënt en rendabel je verwarmingsinstallatie ook is, als de warmte verloren gaat, heb je er niets aan. Goede isolatie is essentieel om optimaal gebruik te maken van de opgewekte warmte. Bovendien heb je recht op een aantal interessante premies als je isoleert, waardoor het al helemaal de moeite is!

Hou de warmte extra binnen met tochtstrips, isolatie rond de leidingen in onverwarmde ruimtes, radiatorfolie achter je radiatoren, … Ook je ramen zijn een bron van warmteverlies, dus sluit je rolluiken of gordijnen als het donker wordt en vervang indien nodig je ramen door hoogrendementsglas. Alle kleine beetjes dragen bij tot duurzaam verwarmen.

4. Installeer een (slimme) thermostaat

Je verwarming hoeft niet de hele tijd op de hoogste temperatuur te draaien. Je kunt ze ’s nachts en als je weg bent sowieso een paar graden lager zetten. Wie een redelijk vast ritme heeft, voert met een kamerthermostaat gemakkelijk een dag- en nachtregeling in. Heb je vloerverwarming? Dan laat je de nachttemperatuur beter niet te sterk dalen: kies voor maximaal twee graden verschil met de dagtemperatuur.

Stel de dagtemperatuur bijvoorbeeld een kwartier tot een half uur voor het opstaan en voor het thuiskomen in. Sommige thermostaten, zoals de vSMART of sensoHOME, beschikken over een ‘zelflerende anticipatie’. Daardoor hoef je zelf niet te bepalen of je verwarming al vroeger moet opstarten. Blijf je overdag thuis, dan laat je de thermostaat het best op een constante dagtemperatuur staan. Regelmatig laten zakken en daarna een beetje bijstoken, is minder zuinig.

Let op: vloerverwarming komt trager op temperatuur dan radiatoren: een uur voordien opstarten, geeft meer comfort

Een slimme thermostaat kan een extra besparing opleveren en is interessant voor wie op onregelmatige tijdstippen thuis is. Je kunt je verwarming vanop afstand bedienen met een app en flexibeler sturen volgens jouw leefritme. Er bestaat ook een weersafhankelijke regeling die de aanvoertemperatuur aanpast op basis van de binnen- én buitentemperatuur. Verder laat zo’n slimme thermostaat je toe om je geschatte verbruik te monitoren, zodat je kunt zien waar een eventuele besparing nodig of mogelijk is.

5. Een graadje minder om energie te besparen?

Tot voor kort gold 21 graden als de comfortabelste kamertemperatuur. Maar in tijden van hoge energieprijzen kiezen steeds meer mensen voor 19 of zelfs 18 graden (en een dikkere trui). Bovendien hoeft het niet in alle kamers even warm te zijn. In de gang, bijvoorbeeld, volstaat een temperatuur van 15 à 18 graden en ook in de slaapkamer hoeft het niet meer dan 17 graden te zijn. Lager is ook geen goed idee, want dat kan schimmelvorming bevorderen. Als nachttemperatuur en wanneer er niemand thuis is, wordt doorgaans voor 16 graden of minder gekozen. Wil je besparen? Hou dan deze vuistregel in gedachten: door elke kamer één graadje lager te verwarmen, bespaar je ongeveer 7 procent op je verbruik.

Wil je graag meer weten over het aanbod van Vaillant?

Contacteer gerust een van onze installateurs in jouw buurt. Zij hebben het antwoord op al je vragen.