Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

14 warmtepompen op één dak: je hoort of ziet ze niet

14 aroTHERM split lucht/water-warmtepompen op het dak van 4 luxeappartementen

In de dorpskern van Sint-Truiden staat een fraai 4 verdiepingen tellend gebouw met 14 luxeappartementen. Niks aan de hand, denk je? Wat iedereen verrast, is wat je niet ziet of hoort: 14 aroTHERM split lucht/water-warmtepompen op het dak vormen de basis voor individuele klimaatregeling en warmwaterproductie in elk appartement.

Aan de Luikersteenweg 17 te Sint-Truiden staat Griso, een strak, modern appartementsgebouw. Wat bescheiden van de weg af, lijkt het wel, maar volledig omgeven door groen. Wie dichterbij komt, ziet evenwel een stijlvolle gevel, met daarachter 14 luxueuze appartementen. Italiaanse zwartsteen platen temperen het zonlicht op de grote glaspartijen van de appartementen. De bouwheer vond zijn inspiratie in een van de bekendste zwarte diamanten, de «spirit of Grisogono». 587 karaat groot en ontdekt in Centraal-Afrika.

Wat iedereen verrast, is wat je niet ziet of hoort: 14 aroTHERM split lucht/water-warmtepompen op het dak vormen de basis voor individuele klimaatregeling en warmwaterproductie in elk appartement.

Individuele configuratie

De keuze voor een individuele configuratie voor klimaatregeling in een appartementsgebouw komt van de architect. “Het gaat om de gemoedsrust van de eigenaars dat ze hun verbruik (en kosten) in eigen beheer hebben”, zegt installateur Josan Erens van Verwarming & Sanitair Erens BV (Bilzen). De 14 compacte aroTHERM split-warmtepompen staan centraal op het dak, uit het zicht vanop de straat en zo efficiënt mogelijk geplaatst. “Ik ben erg trots op mijn team voor de manier waarop ze hier tewerk gingen: 14 warmtepompen op één dak en toch hoor of zie je ze niet”, gaat Josan Erens verder. Hij beseft dat de aroTHERM split-warmtepompen praktisch ontoegankelijk zijn voor de gebruiker, maar hij weet dat Vaillant-warmtepompen zelden of nooit voor verrassingen zorgen.

“De aroTHERM split lucht/water-warmtepompen zijn erg betrouwbaar, akoestisch en thermisch geïsoleerd en esthetisch mooi. Ze zijn bovendien eenvoudig en snel te installeren met flexibele voorgeïsoleerde dubbele buizen met eBUS-kabel. Mochten er zich uitzonderlijk storingen voordoen, dan krijgen wij een notificatie van de myVAILLANT Pro app.”

Les 14 pompes à chaleur compactes aroTHERM split ont été placées au centre du toit, à l’abri des regards depuis la rue et avec autant d’efficacité que possible

Spaarzaam

De aroTHERM split-warmtepompen zijn aangesloten op een uniTOWER die uitgerust is met een hydraulische unit en ingebouwde indirecte sanitaire warmwaterboiler uit geëmailleerd staal van 190 liter. Elk appartement beschikt over zijn eigen uniTOWER, die instaat voor de warmwaterproductie én zorgt voor de vloerverwarming. Dat bespaart niet alleen op verbruik – en vermijdt een gasaansluiting – maar zorgt ook voor spaarzaam gebruik van de bergruimte, in een appartement door de band toch al zelden riant te noemen. De uniTOWER heeft een beperkte footprint van 600 bij 700 mm.

De klimaatregeling is op initiatief van de architect aangevuld met ventiloconvectoren in de grond, die voor koeling kunnen zorgen in de zomer, “geen overbodige luxe met de grote glaspartijen van elk appartement”, onderstreept Josan Erens. De sturing van de temperatuur loopt via een Vaillant multiMATIC VRC 700 weersafhankelijke, slimme regeling, geschikt voor ketels, warmtepompen en hybride installaties.

Erens werkt veel met Vaillant, omwille van de goede ondersteuning in het verkoopproces en bij de installatie. Ook wanneer uitzonderlijk storingen optreden, biedt Vaillant snel een oplossing, aldus Josan Erens.

Josan Erens (installateur) en Erwin Beerts (Account Manager Vaillant)

Ondersteuning

“We begeleiden de installateur van offerte tot installatie. We vonden een configuratie die zowel voor de bouwheer als de individuele koper optimaal is. De koper beschikt over een eigen warmtepomp en de hydraulische binnenunit uniTOWER neemt nauwelijks de plaats in van een koelkast. Ook bij de opstart was onze technische dienst betrokken met raad en daad: installeren en indienststelling van de infrastructuur deden we ter plaatse samen met de installateur”, bevestigt Vaillant-vertegenwoordiger Erwin Beerts.

Projectfiche Klooster 14 appartementen/penthouses over 4 verdiepingen
Project
  • Unieke architectuur
  • Vrijstaand gebouw met aangelegde Franse tuin
  • Ondergrondse verdieping met parking, kelderbergingen en fietsenstallingen
  • Elk appartement is uitgerust met een actieve koeling via convectoren ingewerkt in de vloer (één in de leefruimte, één in de grootste slaapkamer)
Opleveringsjaar:2020
Verwarmingstype:Vloerverwarming
Vloerbekleding:Parket
VentilatiesysteemD
E-peilE40
Welke installatie?Elk van de 14 appartementen/penthouses is individueel voorzien van:
InstallateurVerwarming & Sanitair Erens BV, Bilzen

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.