Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Wat is een buitenvoeler, en hoe helpt die je besparen?

Heb je er al eens bij stilgestaan hoe je jouw verwarming aanstuurt? Een efficiënte regeling zorgt ervoor dat je geen energie verspilt, en kan dus een belangrijk verschil maken op je factuur. Een kamerthermostaat ken je waarschijnlijk wel, maar heb je al gehoord van een weersafhankelijke regeling met buitenvoeler?

Kamerthermostaat vs. weersafhankelijke regeling

Kamerthermostaat

Weersafhankelijke regeling

Kamerthermostaat

Kamerthermostaat

Bij een kamerthermostaat is het referentiepunt voor je verwarming de ruimte waarin de thermostaat zich bevindt. Als je dus vraagt om de kamer te verwarmen tot twintig graden, zal je verwarming stoppen zodra die temperatuur bereikt is. Zo’n kamerthermostaat is alleen geschikt voor eenvoudige installaties met een ketel en bijvoorbeeld radiatoren.

Weersafhankelijke regeling

Weersafhankelijke regeling

Met een weersafhankelijke regeling daarentegen, stem je je verwarming af op de buitentemperatuur. Daarvoor heb je een buitenvoeler nodig, die je aan de noordzijde van je huis plaatst. Je installateur kiest samen met jou de meest geschikte plek. De buitenvoeler meet voortdurend de temperatuur en geeft zodra die daalt een signaal aan je verwarming. Zo ‘weet’ je ketel dat hij moet beginnen verwarmen voordat het binnen kouder wordt. Doordat je ketel stapsgewijs de temperatuur verhoogt, verslijt het toestel bovendien minder snel.

De voordelen van een buitenvoeler

Bespaar energie

Je verwarming werkt geleidelijker, wat leidt tot een beter rendement en dus een lager verbruik. Een buitenvoeler is zo een absolute meerwaarde om energie te besparen.

Hoogste comfort

Je geniet van meer comfort: je huis zal heel weinig afkoelen, omdat de buitenvoeler op temperatuurdalingen anticipeert.

Meest betrouwbaar

Een buitenvoeler is het meest accuraat, omdat hij de daadwerkelijke lokale buitentemperatuur meet.

Buitenvoeler

De geschikte regeling voor jouw verwarming

  • Een klassieke weersafhankelijke regelaar, zoals de sensoCOMFORT of multiMATIC, is geschikt voor complexere systemen zoals warmtepompen of hybride installaties.
  • Combineer je een weersafhankelijke regeling met een internetmodule, dan krijg je een slimme weersafhankelijke regeling die je op afstand met een gratis app kunt bedienen.
  • Je kunt al onze weersafhankelijke regelingen trouwens uitbreiden met slimme thermostatische kranen.

Meer weten?

Meer weten over de voordelen van een buitenvoeler? Vraag zeker advies aan je Vaillant-installateur.