Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Airco met buitenunit: voordelen, werking en prijs

Wil je deze zomer investeren in een goede airco om je woning lekker koel te houden? Dan raden we je aan om geen mobiel toestel, maar een airco met buitenunit te laten plaatsen. Die biedt je meer comfort en kun je bovendien het hele jaar door gebruiken. Ontdek alle voordelen in dit artikel.

climaVAIR premium airco

Airco met of zonder buitenunit, wat is het verschil?

Een vaste airco of split airco bestaat uit twee delen: de binnenunit (in huis) en de buitenunit (aan of bij de gevel). De binnenunit onttrekt de warmte uit de binnenlucht en voert die af via de buitenunit. Een aircosysteem met een buitenunit en één binnenunit is een singlesplit-airco – of monosplit-airco. Een multisplit-airco heeft meerdere binnenunits.

Een mobiele airco heeft geen buitenunit. Het toestel voert de warmte af via een slang door het raam of een gat in de muur. Via dezelfde weg raakt de warme lucht dus helaas ook opnieuw binnen. Zo’n airco is vaak goedkoper, maar heeft een lager koelvermogen, maakt veel lawaai en slorpt energie.

Wat zijn de voordelen van een split-airco?

Efficiënt en stil

Een vaste airco met buitenunit heeft een lager verbruik, een groter koelvermogen en is veel stiller dan een mobiel systeem.

Vaste waarde in elke ruimte

Met een multisplit-airco, zoals de climaVAIR exclusive, kun je meerdere binnenunits installeren. Zo kun je verschillende kamers tegelijk klimatiseren. Kies daarbij gerust een andere temperatuur per kamer. Kortom: je rekent altijd op de gewenste temperatuur voor jouw situatie.

Comfort troef

De infrarooddetectie van de climaVAIR premium registreert of er iemand in de kamer is en blaast de lucht naar je toe of van je weg, afhankelijk van wat je instelt.

Koelen én verwarmen

Met een vaste airco kun je ook verwarmen. Ja, dat lees je goed! Zo geniet je het hele jaar door van een aangename temperatuur in huis.

Airco buitenunit: wat zijn de vereisten?

Om een monosplit-airco te installeren, heb je plaats nodig voor één buitenunit en één binnenunit. Bij een multisplit-airco van Vaillant kun je tot vier binnenunits aan de buitenunit koppelen. Hou er rekening mee dat de afstand tussen de binnen- en buitenunit maximaal twintig meter mag zijn. Wil je binnenunits voorzien in kamers die ver van elkaar liggen? Dan is het soms interessanter om twee buitenunits te installeren. Tot slot moet de buitenunit van je airco goed bereikbaar zijn voor onderhoud.

Wat kost een airco met buitenunit?

Overtuigd om een airco met buitenunit te kopen? De prijs hangt af van het gekozen systeem, het aantal binnenunits en de kosten van de plaatsing.

Voor de installatie van een split-airco reken je op een prijs van zo’n 2.000 euro. Daarbij reken je natuurlijk nog de verbruikskosten.

De vermelde aankoopprijzen zijn exclusief btw en installatie. Onze prijslijst geeft je een goed idee van hoeveel een Vaillant je kost.

Hoe werkt een airco met buitenunit?

De buitenunit is gekoppeld aan een of meerdere binnenunits. De units zijn met elkaar verbonden via leidingen waardoor een koudemiddel vloeit.

Om bijvoorbeeld te koelen, onttrekt de binnenunit warmte uit de binnenlucht door middel van koelvloeistof. Deze warme lucht wordt afgevoerd door de buitenunit. Vervolgens wordt de gekoelde lucht via de binnenunit de ruimte ingeblazen.

Ontdek hier meer over de werking van een airco met buitenunit

Meer weten over een split-airco?

Onze Vaillant-installateurs hebben een antwoord op al je vragen.

Geen resultaten gevonden

Deze artikels interesseren je misschien ook

3 verrassende redenen om een airco te kopen

14/07/2022

Met steeds hetere en drogere zomers op komst, is een airco een absolute must in huis. En thuiswerken doe je ook gewoon liever in een heerlijk frisse home office, toch? Er zijn oneindig veel redenen om een airco te kopen. Aan deze had je misschien nog niet gedacht.

Airco als verwarming? Het kan!

17/05/2022

Bij het woord ‘airco’ denk je ongetwijfeld meteen aan heerlijke verkoeling op snikhete zomerdagen. Maar wist je dat je met een airco je huis ook kunt verwarmen in de winter? Zo’n totaalsysteem brengt heel wat voordelen met zich mee.

Een airco laten plaatsen? Dit moet je weten

05/11/2021

Met een lucht/lucht-warmtepomp of airco in je woning geniet je op warme dagen van een frisse binnentemperatuur en hou je het in de winter ook lekker warm. Da’s interessant. Denk je eraan om een airco te laten plaatsen? Lees dan zeker even mee.