Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Denk je aan een warmtepomp met buitenunit? Enkele aandachtspunten

Een warmtepomp met buitenunit is uiterst efficiënt en rendabel. Je kunt rekenen op een hoger vermogen, minder lawaai omdat de compressor en ventilator zich in de buitenunit bevinden en je kunt helemaal zelf kiezen in welke ruimtes je verwarming en koeling wil. Maar dacht je al aan deze vijf puntjes? Als je een warmtepomp met buitenunit wil laten installeren, hou je hier het best goed rekening mee.

1. Veilige plaatsing van je buitenunit

Laat de buitenunit op een veilige en vlot toegankelijke plek plaatsen, zoals in de tuin, aan de gevel (via een wandbeugel) of op een plat dak (niet te dicht bij de rand). Doe voor de installatie, een onderhoudsbeurt of herstelling altijd een beroep op een professional. Zo ben je zeker dat alles vlot én correct verloopt.

Hou daarnaast rekening met eventuele windbelasting. Je wil niet dat de buitenunit van de warmtepomp omvalt. Voldoende gewicht, lange steunvoeten of een betonnen sokkel vermijden dit.

2. Garandeer een vrije plaatsing

Bladeren, takken, sneeuw of vuil: let erop dat de buitenunit van je warmtepomp niet geblokkeerd wordt en zo optimaal en rendabel mogelijk kan werken. Regelmatig opruimen is dus de boodschap.

Vermijd tot slot luchtrecirculatie en het gebruik van vervuilde afvoerlucht – bijvoorbeeld van een industriële installatie, stallen van dieren, een bakkerij of stoffige lucht van een onverharde weg. Onderstaande afbeelding toont je welke voorschriften er gelden en hoeveel afstand je minimaal vrij moet laten aan de verschillende kanten van de buitenunit.

Denk aan je buren, vermijd lawaai

In de buitenunit van je warmtepomp zit een compressor en ventilator, die geluid maken als de installatie draait. Een verkeerde plaatsing van de buitenunit – bijvoorbeeld naar een muur of raam gericht – kan voor een echo-effect zorgen, waardoor niet enkel jij maar ook je buren met geluidsoverlast te maken krijgen. Een professioneel installateur weet van aanpakken en adviseert je over de beste plaatsing. 

Sommige warmtepompen van Vaillant – waaronder de aroTHERM split en aroTHERM plus – beschikken over een stille modus, die bijvoorbeeld ’s nachts extra aangenaam is als je met het raam open slaapt. De compressor- en ventilatorsnelheid worden tijdelijk verlaagd, waardoor je installatie minder geluid maakt. Benieuwd hoeveel decibels onze warmtepompen juist produceren in die fluisterstille modus? Ontdek het zelf via onze soundbox. 

Tip: kies voor een stille warmtepomp en vergelijk het geluidsvermogen tussen verschillende types. De geluidsdruk is ook afhankelijk van de afstand tussen de buitenunit en de woning. Staat de unit tot 3 meter van de woning, dan vermindert de geluidsdruk met 3 dB(A). Voor een grotere afstand geldt een vermindering tot 6 dB(A).

4. Technische beperkingen om op te letten

De plaatsing van de buitenunit houdt ook enkele technische beperkingen in. Zo moet je bij de aroTHERM split bijvoorbeeld rekening houden met een maximaal hoogteverschil en maximale enkelvoudige lengte van de koudemiddelleidingen. Zo mag de buitenunit zich niet meer dan 30 meter hoger en 40 meter ver van de binnenunit bevinden. Dit geldt als de buitenunit zich hoger of op dezelfde hoogte van de binnenunit bevindt. Als de buitenunit zich lager dan de binnenunit bevindt, is het maximale hoogteverschil 10 meter en de maximale lengte 25 meter. Goed om te weten: bij de aroTHERM split geldt ook een minimale lengte van 3 meter.

Bij de aroTHERM plus is er geen maximale lengte omdat het hier gaat over chauffageleidingen tussen de binnen- en buitenunit.

5. Accessoires voor je warmtepomp met buitenunit

Ten slotte bestaan er ook heel wat accessoires, specifiek ontworpen voor warmtepompen, die jouw gebruikservaring en die van je omwonenden een stuk aangenamer maken. 

  • Silent blocks: trillingsdempende rubberen voeten die een brug vormen tussen je warmtepomp en bijvoorbeeld een betonnen vloer. Ze zorgen voor een akoestische ontkoppeling waardoor er minder trillingen en geluidshinder worden doorgegeven 
  • Montageaccessoires: een specifiek ontwikkelde beugel om de buitenunit aan je gevel te bevestigen. Let wel: dit kan enkel voor warmtepompen met een vermogen van 3, 5 of 7 kW. Dubbele warmtepompen van 10 en 12 kW kun je niet ophangen aan deze beugel. Een stabiele muurstructuur is ook essentieel. 
  • Verhogingssokkel: een sokkel plaatst je buitenunit op hoogte, zodat die veilig boven de grond staat.

Vraag een Vaillant-expert om advies

Er zijn honderdeneen dingen waarmee je rekening moet houden bij de keuze en plaatsing van een warmtepomp. Een Vaillant-installateur geeft je graag advies en helpt je op weg om het maximum uit je installatie te halen.