Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Hotel Zum Ochsen in Blaubeuren

Een oud pand op eeen efficiënte, mileuvriendelijke manier van energie voorzien

Tussen de vakwerkhuizen in de stad Blaubeuren staat het historische pand: hotel-restaurant "Zum Ochsen”. Dit oude hotel dat eigendom is van Hermann Unsöld, werd gerenoveerd door de architecten Braunger Wörtz. Hij moderniseerde het pand met een nieuw energiesysteem en in 2013 bereidde hij het uit met een modern bijgebouw.

Al meer dan 500 jaar maakt het hotelgebouw deel uit van het historische stadsbeeld. Het hotel-restaurant, gevestigd in een gebouw uit 1730, is net als de omgeving een historisch monument. Hierdoor moet de energiegerelateerde modernisering voldoen aan strenge eisen. De eigenaar van het gebouw en de architect vonden de oplossing in de installatie van een kleine warmtekrachtkoppeling (WKK) eenheid: de ecoPOWER 20.0 van Vaillant. De ecoPOWER, die in de gewelven werd geïnstalleerd, werkt op gas en voldoet aan de warmte- en energiebehoeften van het hotel op een efficiënte en milieuvriendelijke manier.

De ecoPOWER moduleert met een 7 tot 20 kW sterke elektromotor en 12-42 kW thermisch vermogen en is is ontworpen voor 8.000 draaiuren per jaar. ‘En dat komt exact overeenkomt met de eisen van het hotel,’ vertelt Rainer Schweier van aannemersbedrijf Graule.

Hij vermeldt ook een probleem met het gebruik van WKK's: ‘In het verleden werd alleen gekeken naar de langdurige werking of specifieke ladingwaarden. Echter, vanuit technisch en economisch oogpunt, moet een gedifferentieerde analyse van de energiebehoefte plaatsvinden. Het hotel gebruikt zelf de opgewekte elektriciteit en de warmte wordt getransporteerd naar een buffervat en 2 drinkwatertanks met een capaciteit van 800 en 1.000 liter.’ Naast het in kaart brengen van de output van het systeem, was tijdens de planningsfase de technische uitvoering van de installatie minstens zo belangrijk. De beperkte ruimte in de kelder maakte het noodzakelijk om de ecoPOWER gedeeltelijk te ontmantelen. Na het verwijderen van de besturingseenheid was het mogelijk om het systeem in het gebouw te plaatsen en te installeren.

Construction sign
Aanduiding, de naam van het project:Hotel “Zum Ochsen”
indeling:Hotel
Locatie:Marktstraße 4, 89143 Blaubeuren
oplevering:WKK installatie in 2012
  • Uitbreiding in 2013
Kerncijfers - Oppervlakte:
  • Bruto vloeroppervlak nieuw gebouw: 1177m²
  • Bruto inhoud nieuwbouw: 3546m³
Kerncijfers - Technologie:
    • Verwarmde / gekoeld plafond in nieuw gebouw, aparte luchtbehandelingskasten voor nieuwbouw en bar, I&C-technologie voor de controle van de service-elementen
    • Statische verwarmingsruimten in de kamers
Kerncijfers - Energie concept:Warmtekrachtkoppeling (WKK) eenheid PowerTherm met 7 tot 20 kW sterke elektromotor en 12-42 kW thermisch vermogen, gecombineerd met een buffertank en 2 MTL drinkwater tanks met respectievelijk 1.000 liter en 2 x 800 liter buffervolume capaciteiten, drinkwater voorverwarming via koelunits van de koelcellen en bierkoelers
Eigenaar van het gebouw:Hotelier Hermann Unsöld, Blaubeuren
www.ochsen-blaubeuren.de
architect:Braunger Wörtz Architekten GmbH,