Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Zonneklaar studentencomfort in Antwerpen

Studentscorner is een opvallend sneeuwwit hoekpand op de Italiëlei in hartje Antwerpen. Voor de verwarming en het sanitair warm water van de 49 studentenkamers en 5 gemeenschappelijke keukens zorgt één krachtpatser in één stooklokaal: de condensatievloerketel ecoCRAFT exclusiv samen met drie buffervaten allSTOR plus. De ideale oplossing in een groot gebouw met veel inwoners en hoge warmwaterbehoeften. De leuze van de studenten? Laat de zon maar schijnen!

Studentcorner in Antwerpen

Studentscorner is een complex van studentenkoten op de Italiëlei, in het hartje van Antwerpen. Installateur Tom Thijssen zorgde voor de plaatsing van een ecoCRAFT exclusiv condensatievloerketel van 160 kW en 3 buffervaten allSTOR plus van 800 liter.

“Twee van die buffervaten dienen voor het sanitair warm water en het derde zorgt voor de ondersteuning van de centrale verwarming. Daarnaast staan er nog eens 3 sanitair warmwaterstations aguaFLOW exclusiv om de voeding van het warm water te garanderen voor het volledige appartementsgebouw.”

Veel én veilig warm water op een korte tijd

Tom Thijssen kreeg van de aannemer voor wie hij regelmatig werkt een plan en maakte op basis daarvan een prijsofferte. “De bedoeling was om het hele gebouw te voorzien van centrale verwarming en sanitair warm water. Van de stad Antwerpen moesten er ook zonnepanelen worden geplaatst. Werden die niet geïnstalleerd,dan kregen de eigenaars een boete.

Mijn vaste leverancier is vervolgens naar Vaillant gestapt, en zij hebben een studie en een prijsofferte gemaakt, waarna deze installatie werd besteld. “Ik vind de aguaFLOW exclusiv een sterk product, omdat het heel veel warm water kan aanmaken op een korte tijd. Het water uit twee van de drie buffervaten van 800 liter stroomt door de warmtewisselaar, dus in principe kun je bijna nooit zonder warm water vallen.”

Dat de warmwaterproductie volgens het doorstroomprincipe gebeurt, heeft nog een ander cruciaal voordeel: er is geen risico op legionellavorming. “De dagen dat het mooi weer is, zorgen de thermische zonnepanelen voor de nodige energie om het volledige gebouw te verwarmen en te voorzien van warm water en dat levert een zeer goed E-peil op. Is er een dag minder zon, dan neemt de ecoCRAFT exclusiv het over, maar tegen een heel lage energiekost.

Bovendien hebben de buffervaten bovenaan, onderaan en rondom ook nog een isolatielaag van 15 cm dik, plus een extra omhullende witte mantel die zorgt voor een zeer beperkt stilstandsverlies.”

Nét voldoende plaats

Wat Tom naar eigen zeggen zeker heeft geleerd bij deze montage, is dat je voldoende plaats moet hebben in je stooklokaal. “Volgens de architect en de aannemer was de ruimte voldoende groot, maar toen we de onderdelen begonnen aan te sluiten, ging alles er maar nét in - een factor waar je bij dit soort installaties zeker rekening mee moet houden, want het bemoeilijkt de aansluiting.”

Al relativeert hij dat ook meteen: “Bij een grote installatie als deze duiken er al eens onverwachte dingen op. Het pluspunt is dan dat je altijd meteen bij Vaillant terecht kunt. De vertegenwoordigers staan steeds voor je klaar en als zij je niet kunnen helpen, verwijzen ze je door naar de juiste man bij de technische dienst.”

Goedkoop warm water

“Het grote voordeel is dat deze installatie een grote en energiezuinige productie heeft van warm water. Perfect voor een situatie als deze, waarbij we te maken hebben met een studentencomplex van 49 kamers, met telkens een lavabo en douche met apart warm en koud water én verwarming, en 5 gemeenschappelijke keukens. Van de 49 kamers zijn er ook 7 studio’s, met een eigen keuken, een lavabo en een douche."

"De geïnstalleerde zonnepanelen, 12 vlakke zonnecollectoren - 2 maal 6 naast elkaar, gemonteerd op een aluminium frame – op een plat roofingdak, zorgen ervoor dat het energieverbruik voor alle studenten lager is en dat maakt het op het einde van de rit voor hen ook goedkoper."

"Ik werk nu al 8 jaar als zelfstandig installateur samen met Vaillant, en daarvoor ook al toen ik nog voor een baas werkte. Hun topproducten,service, uitleg en de manier waarop ze mee blijven zoeken tot er een oplossing is gevonden voor een probleem, verrassen me elke keer opnieuw.”

Voortdurende verandering

Ook de constante drang van Vaillant om te innoveren weet installateur Tom te appreciëren. En als je er écht niet aan uit kunt, kun je nog altijd op opleiding gaan bij Vaillant zelf, want ze geven ook technische opleidingen die je als installateur kunt volgen.

“Wij nemen met ons bedrijf ongeveer 50 à 60 wandketels per jaar af en tussendoor ook nog grotere installaties, en ik wil niet meer met andere leverancierswerken. Ik ben ontzettend tevreden, en ik hoor van al mijn klanten hetzelfde. Waarvoor dank.”

Goed om te weten

Voordelen van ecoCRAFT exclusiv

  • krachtige condensatievloerketels, ideaalvoor appartementsgebouwen, scholen, industriële gebouwen en andere collectieve installaties
  • doordacht ketelconcept met minimaal stralingsverlies (maximaal rendement) en lange levensduur
  • te combineren met warmwaterboiler of buffervat (warmwaterboiler uniSTOR VIH, buffervat allSTOR plus of multifunctioneel thermisch gelaagd buffervat allSTOR exclusiv)
  • flexibele installatiemogelijkheden: geschikt voor zowel ruimtelucht afhankelijke als voor ruimteluchtonafhankelijke installatie
  • eenvoudig te plaatsen: niet breder dan 695 mm en neemt slechts 0,86 m2 in beslag (tot 160 kW), past ook in kleine kelderruimtes