Besparen dankzij geothermische warmtepomptechnologie in combinatie met zelf opgewekte fotovoltaïsche elektriciteit
Lieboch in Steiermark, Oostenrijk
Algemene informatie over huis en systeem
De feiten:
Het energieconcept
Een investering in de toekomst
Een modern huis dat een slim netwerk vormt, is een investering in de toekomst en betaalt zichzelf terug dankzij minimale energiekosten. Het gezin Rappold wilde zijn nieuwe woning voorzien van de allernieuwste verwarmingstechnologie, die zo weinig mogelijk energie mocht verbruiken. Na amper één bouwjaar konden ze al hun intrek nemen in hun duurzame ‘smart home’, dat ze hebben uitgerust met een ultramodern domoticasysteem, inclusief digitale regeling van de verwarming.
 
Het uitgangspunt
Bij de bouw van zijn nieuwe woonst zette het gezin Rappold in op het gebruik van toekomstgerichte apparaten in een netwerk. Ze wilden zo efficiënt mogelijk gebruikmaken van elektriciteit en warmte uit hernieuwbare energiebronnen, om de werkingskosten en uitstoot zo laag mogelijk te houden. Het was dan ook bijzonder belangrijk om de gratis stroom die werd opgewekt door het fotovoltaïsche systeem, optimaal te benutten, en dat zowel voor de warmtepomp als voor de elektriciteit in huis.
De oplossing
Om zo zuinig mogelijk om te springen met energie, moeten de toestellen in het systeem met mekaar ‘praten’. De EEBUS-interface verbindt apparaten over de grenzen van fabrikanten en technologieën heen, waardoor de componenten van het systeem zonder beperkingen samenwerken. Dit betekent dat de warmtepomp en het fotovoltaïsche systeem een eenheid vormen wanneer ze onderling communiceren, en dienovereenkomstig reageren. De warmtepomp verhoogt bijvoorbeeld de temperatuur in de warmwaterboiler van 45 °C tot 65 °C door middel van kosteloze fotovoltaïsche elektriciteit, of de boiler wordt buiten het vastgelegde tijdvenster opgewarmd als hij nog niet vol is. Op deze manier wordt de kosteloze, zelf opgewekte stroom optimaal benut en kan er zels nog meer warmte worden opgeslagen, om die dan later te gebruiken als de zon niet schijnt en er geen fotovoltaïsche elektriciteit beschikbaar is. Dit leidt tot een hogere efficiëntie en dus tot een lagere energiefactuur.
Met de gratis multiMATIC-app kan het gezin Rappold eenvoudig kiezen uit verschillende energiebeheerstrategieën voor verwarming en warmwaterproductie.
Het recoVAIR systeem voor gecontroleerde ventilatie laat verse en gezonde lucht door het nochtans luchtdichte huis circuleren.
Daarnaast is er nog het auroTHERM verwarmingssysteem op zonne-energie, om in de zomer water op te warmen en het zwembad te verwarmen. Samen met de zelf opgewekte stroom van het fotovoltaïsche systeem zorgt dat ervoor dat het gezin Rappold van maart tot oktober zelf in zijn energie kan voorzien.
Waarom Vaillant?
Het gezin Rappold was al tevreden over Vaillant in zijn oude huis. Van de installateur wisten ze dat Vaillant een voortrekkersrol speelt op het vlak van geconnecteerde toestellen en digitale verwarmingsregeling. Ook het persoonlijke vakkundige advies van Vaillant was tijdens de planningsfase bijzonder nuttig.
Heb je advies nodig van een specialist in warmtepompen?
Wij helpen je met plezier verder!
Binnenwarmtepomp: flexoTHERM exclusive
- Bodemwarmte-oplossing voor een- en meergezinswoningen
- Hoge besparingen op energiekosten door bijzonder efficiënte werking met energieklasse A++
- Onderscheiden met Green iQ-label van Vaillant
- Uitermate geschikt voor renovaties met starttemperatuur tot 65 °C
- Actieve koeling en Sound Safe System geïntegreerd
Lees meer over warmtepompen
- Milieuvriendelijk
- Lage werkingskosten
- Toekomstbestendig
- Duurzaam
- Subsidies
- Garantie
- Uitgebreide service