Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Een modulerende thermostaat, wat is dat?

Zuiniger verwarmen? Dat kan met een modulerende thermostaat. In dit artikel leggen we je uit hoe je met zo’n thermostaat heel wat kunt besparen op je verwarmingskosten.

Hoe werkt een modulerende thermostaat?

Om te weten hoe een modulerende thermostaat werkt, moeten we het eerst even over een kamerthermostaat hebben. Die regelt je verwarming op basis van de temperatuur in de referentiekamer (dat is de kamer waar je thermostaat hangt). Je kunt er alleen eenvoudige installaties met een ketel mee aansturen.

Een kamerthermostaat komt in twee soorten:

Aan/uit-thermostaat

Modulerende thermostaat

Aan/uit-thermostaat

Aan/uit-thermostaat

Een aan/uit-thermostaat doet niets meer dan je ketel aan- of uitzetten. De ketel verwarmt met volle vermogen tot de gevraagde temperatuur behaald is, daarna schakelt hij volledig uit. Daalt de temperatuur? Dan start dit proces opnieuw.

Modulerende thermostaat

Modulerende thermostaat

Een modulerende thermostaat is intelligenter dan een simpele aan/uit-thermostaat. Als de temperatuur lichtjes daalt, geeft hij aan de ketel een signaal dat die iets meer moet verwarmen. Afhankelijk van het temperatuurverschil tussen de gevraagde en werkelijke temperatuur, zal de ketel minder of meer vermogen verbruiken. Dat zorgt voor een stabielere werking van je ketel.

Naast een kamerthermostaat kun je ook kiezen voor een weersafhankelijke regeling, die de temperatuur regelt op basis van de buitentemperatuur. Daarvoor maakt de regeling gebruik van een buitenvoeler.

Wat zijn de voordelen van een modulerende thermostaat?

Minder slijtage

Een modulerende thermostaat is beter voor alle onderdelen en de werking van je ketel, waardoor die langer meegaat.

Lager verbruik

Het energieverbruik van een modulerende thermostaat ligt opmerkelijk lager dan dat van een aan-uitthermostaat, dus je ketel haalt een hoger rendement.

De juiste thermostaat kiezen

Je merkt het al, een thermostaat heeft een grote invloed op het rendement van je verwarmingssysteem. Met de juiste thermostaat kun je je verbruik flink doen dalen en dus heel wat geld besparen. Hulp nodig? Laat je bijstaan door een Vaillant-installateur en vind een thermostaat die bij jouw noden en verwarmingsinstallatie past.