Zoeken
Vind uw installateurZoeken
Herstelling nodig?
Vind uw installateur

De omschakeling van arm naar rijk gas

De helft van de Belgische gasverbruikers zal omschakelen op een ander type gas, bent u er één van? Lees hier alles wat u moet weten over de omschakeling van arm naar rijk gas.

Update COVID-19

Ook in deze bijzondere tijden wil Vaillant het verschil maken. Wij staan nog steeds voor je klaar om onderhoud en herstellingen uit te voeren.

Tijdens deze interventies zullen de veiligheidsmaatregelen uiteraard strikt nageleefd worden. Alvast bedankt om hiermee rekening te houden.

Aarzel dus niet om vandaag nog een afspraak te maken. Ons team staat klaar om je zo snel mogelijk te helpen en ervoor te zorgen dat je niet in de kou blijft staan.

Arm gas wordt rijk gas: wat mag u verwachten van de omschakeling?

Meer dan 3 miljoen gezinnen en bedrijven in ons land gebruiken aardgas via het centrale distributienet om hun woning of sanitair water te verwarmen en/of te koken.

Momenteel worden er in België twee soorten gas geïmporteerd: ‘arm’ gas uit Nederland en ‘rijk’ gas uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en Rusland.

 

Door uitputting van de gasreserves heeft de Nederlandse regering beslist om de export naar andere landen te verminderen en tegen 2030 volledig stop te zetten. De 1,6 miljoen particulieren en bedrijven die momenteel arm gas gebruiken zullen geleidelijk moeten overschakelen naar ‘rijk’ gas.

 

Het verschil tussen arm en rijk gas

Het verschil tussen arm en rijk gas is de samenstelling. De energiewaarde van arm gas is ongeveer 15% lager dan de energiewaarde van rijk gas. Met andere woorden: er is 15% meer gas nodig om te verwarmen met arm gas.

Arm gas wordt ook wel eens laagcalorisch of L-gas genoemd. Rijk gas of H-gas is hoogcalorisch.

Wie moet er overschakelen?

De regio’s waar er momenteel arm gas verbruikt wordt staan aangeduid op de kaart hiernaast. Deze gezinnen en bedrijven bevinden zich in de provincies :

  • Antwerpen
  • Vlaams-Brabant
  • Waals-Brabant
  • Luik (Hannut en Waremme)
  • Henegouwen
  • Namen
  • Brussels Hoofdstedelijk gewest
  • Westen van Limburg.

De gasconversie gaat enkel over natuurlijk gas (aardgas) en dus niet over gas in flessen (butaan of propaan) of gas voor voertuigen (CNG of LPG).

Wanneer moet u omschakelen?

De omschakeling begint in 2018 en moet voltooid worden tegen 2030. Jaarlijks zullen een aantal gemeentes omgeschakeld worden in de zomerperiode. Uw distributienetbeheerder zal u tijdig verwittigen wanneer de omschakeling zal plaatsvinden.

 

Meer informatie of vragen?

Op www.gasverandert.be kan u mogelijk al een antwoord vinden op uw vraag in de ‘veelgestelde vragen’.

U kan ook contact opnemen met het contact center van de FOD Economie via 0800 120 33 (gratis voor oproepen in België) of via info.eco@economie.fgov.be.

 

Vraag nu uw omschakeling aan!

Persoonlijke gegevens

Informatie over uw toestel

vb: ecoTEC plus VC 206
Een geldig serienummer bevat 28 karakters. Elk serienummer begint met “21” en eindigt met de letter “N” in hoofdletters en een cijfer. De overige karakters zijn ofwel cijfers ofwel het teken “<”. Vb: 21115200100025130001005654N5 of 211337311400<<<<2700006550N8
Het formulier kon niet verzonden worden omdat bepaalde verplichte velden ontbreken.