Zoeken
Herstelling nodig?
Vind uw installateur

Is een hybride warmtepomp iets voor jou?

Ben je van plan om een warmtepomp te installeren in je bestaande woning? Goed idee, want het is een erg duurzame verwarmingsoplossing! Heb je nog wel een goed werkende verwarmingsketel die niet meteen aan vervanging toe is? Dan is een hybride warmtepomp misschien iets voor jou. Je ontdekt er alles over in dit artikel.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie tussen een warmtepomp en een klassieke verwarmingsketel. Als je hybride verwarmt, maak je dus zowel gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas of stookolie, als van hernieuwbare energie. De installatie maakt daarbij gebruik van een intelligente regeling die inschat welke warmtebron op welk moment het hoogste rendement heeft en dus het meest efficiënt en het goedkoopst is. Daarbij worden ook de gas- en elektriciteitskosten in rekening gebracht. Als de warmtevraag bijvoorbeeld te hoog is of de buitentemperatuur te laag, zal de verwarmingsketel in actie schieten. In de andere gevallen is de warmtepomp de aangewezen energiebron.

Is een hybride warmtepomp iets voor jou?

Wanneer kiezen voor een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is vooral geschikt voor bestaande woningen of voor huizen die een beperkte renovatie ondergaan hebben. Elke warmtepomp van Vaillant kan aangesloten worden op een bestaand verwarmingssysteem. Je hoeft dus geen grote breekwerken uit te voeren aangezien je een hybride warmtepompgewoon kunt koppelen aan radiatoren. Als je enkel een warmtepomp plaatst, raden we echter wel af om de warmtepomp aan radiatoren te koppelen. In dat geval kies je beter voor een afgiftesysteem op lage temperatuur, zoals ventilo-convectoren of vloerverwarming.

Het is slim om voor een hybride warmtepomp te gaan als je graag op een duurzamere manier wil verwarmen. Je geniet steeds van een optimaal sanitair comfort door de combinatie van traditionele en hernieuwbare energie. Volledig overschakelen op een warmtepomp is vooral een goed idee als je een nieuwbouwwoning hebt of een ingrijpende renovatie hebt uitgevoerd. Enerzijds omdat je afgiftesysteem dan aangepast kan worden aan je warmtepomp, anderzijds omdat je isolatie dan helemaal op punt staat voor een optimaal rendement.

 

Wil je graag meer informatie over een hybride warmtepomp bij jou thuis?

Neem dan contact op met een installateur!