Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Vervang je elektrische verwarming door een lucht/lucht-warmtepomp

Elektrische verwarming bestaat in veel verschillende vormen zoals elektrische convectoren, accumulatieverwarming of elektrische vloerverwarming. Er zijn geen fossiele brandstoffen voor nodig, maar het hoge verbruik leidt wel tot een stevige energiefactuur. Een lucht/lucht-warmtepomp is eenvoudig te installeren en biedt een superefficiënte totaaloplossing als alternatief. Maar wat zijn daar precies de voordelen van?

Hoge energie-efficiëntie

Elektrische verwarmingstoestellen zetten elektriciteit om in warmte. Ze verbruiken bijvoorbeeld 2 kW elektriciteit en geven in ideale omstandigheden 2 kW aan warmte af. Ze hebben dus een rendement van 1 of minder en gebruiken de energiebron (elektriciteit) op een inefficiënte manier. Bij een warmtepomp daarentegen kun je rekenen op een rendement van 4. Zo zal onze lucht/lucht-warmtepomp climaVAIR voor 0,5 kW elektriciteit 2 kW aan warmte afgeven. Een warmtepomp is dan ook de enige energie-efficiënte manier om elektrisch te verwarmen.

Flinke besparing dankzij snelle terugverdientijd

Sta je vandaag vaker stil bij jouw manier van verwarmen door de stijgende energieprijzen? Die hogere prijzen verkorten de terugverdientijd van energiezuinige toestellen. Zo zul je dankzij het hoge rendement van een warmtepomp 75% besparen op je energiekosten ten opzichte van elektrische verwarming. Betaal je nu jaarlijks 4.000 euro om je woning elektrisch te verwarmen, dan zal dat met een lucht/lucht-warmtepomp maar 1.000 euro zijn. Je bespaart dus maar liefst 3.000 euro.

Geen nachttarief meer voor elektrische verwarming

Veel mensen maken vandaag nog gebruik van het goedkopere nachttarief om hun elektrische verwarming ’s nachts op te laden. Maar door het veranderende energielandschap wordt het goedkopere tarief geleidelijk afgebouwd. In 2022 bedraagt de korting op de distributietarieven nog 60%, maar die zal elk jaar met 10% verminderen tot ze in 2028 volledig wegvalt. Ook deze evolutie zal een grote impact hebben op je kosten voor elektrische verwarming.

Beter EPC-label

Het EPC (energieprestatiecertificaat) is een energielabel dat uitdrukt hoe energiezuinig (A+) of energieverslindend (F) je woning is. Woningen met directe elektrische verwarming scoren hier standaard slechter op. Zo komen ze in het vizier van almaar meer verplichtingen wat energie betreft. Om de klimaatverandering tegen te gaan en de energie-efficiëntie te verhogen, wil Vlaanderen namelijk voor alle gebouwen de overgang naar emissie- en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken versnellen.

Zo komt er vanaf 1 januari 2023 er een renovatieplicht voor woningen met een E- of F-label. Eigenaars moeten dan binnen de vijf jaar na aankoop hun woning (grondig) energetisch renoveren om minstens een D-score te behalen. Door die verplichting zal de waarde van woningen met elektrische verwarming sterk dalen.

Als je daarentegen kiest voor een lucht/lucht-warmtepomp kun je tot wel drie energielabels winnen, bijvoorbeeld van score E naar B. Bovendien maak je in Vlaanderen kans op een EPC-labelpremie tot 5.000 euro. Let op: daarvoor moet je wel voor én na de plaatsing een EPC laten opmaken.

Verwarmen én koelen voor optimaal comfort

Een lucht/lucht-warmtepomp kan niet alleen verwarmen, maar kan ook werken als airco en je woning koelen. De klimaatverandering maakt dat de vraag naar koeling alleen maar groter zal worden, ook voor woningen die dat vroeger niet nodig hadden. Bovendien hebben steeds meer mensen nu ook een thuiskantoor, waar het aangenamer en productiever werken is als het ook in de zomer lekker koel is. Daarnaast kan een lucht/lucht-warmtepomp ook werken als een luchtontvochtiger (bijvoorbeeld in een natte badkamer) of als een luchtzuiveraar dankzij zijn ingebouwde actieve ionisator.

Investering in de toekomst

Welk vermogen moet je lucht/lucht-warmtepomp hebben? Normaal gezien volstaat hetzelfde vermogen als je bestaande elektrische verwarming. Als je je elektrische verwarming alleen ’s nachts oplaadt, mag je de helft van het vermogen rekenen. Ben je niet zeker dat een lucht/lucht-warmtepomp volstaat? Dan kun je eventueel je elektrische verwarming als reserve behouden en die combineren met een warmtepomp. Wacht niet langer en installeer nu al een lucht/lucht-warmtepomp bij je elektrische verwarming, of als volwaardige vervanger. Zo investeer je in de toekomst en in een beter leefmilieu.

Kom meer te weten over onze lucht/lucht-warmtepomp climaVAIR.

Wil je graag meer informatie over een lucht/lucht-warmtepomp als vervanging voor elektrische verwarming? Neem contact op met een installateur in jouw buurt.