Wanneer moet je je stookketel vervangen?
Is je stookketel al wat ouder en overweeg je een efficiëntere oplossing, maar ben je niet zeker of je stookketel wel écht aan vervanging toe is? In dit artikel ontdek je wanneer je de overstap moet maken.
Als je ketel te oud is
Als je ketel vijftien à twintig jaar oud is, vervang je hem het best. Doe je dat niet? Dan lopen de herstellings- en onderhoudskosten al snel zo hoog op dat je evengoed een nieuwe ketel had kunnen kopen. Vooral ketels ouder dan twintig jaar moet je vervangen, omdat ze bovendien allesbehalve zuinig zijn. Je moet dan wel investeren in een nieuwe ketel, maar die kost heb je zo terugverdiend door het rendement dat je uit je nieuwe ketel haalt.
Als je gaat renoveren
Ga je verbouwen? Ook dan is het misschien tijd om je ketel te vervangen. Het is namelijk niet ongewoon dat je warmtebehoefte verandert na een renovatie. Als je bijvoorbeeld ruimtes bijbouwde, heb je een ketel met een hoger vermogen nodig. Isoleerde je beter, dan moet je net minder warmte opwekken.
Als de regelgeving het verplicht
Stookketels moeten ten slotte voldoen aan een aantal regels. Zo zijn er de verbrandingsvoorwaarden voor stookketels op mazout of gas. Ben je niet zeker of je ketel hiermee in orde is? Laat dan een meting van de rookgassen uitvoeren door een erkend technicus. Verder moet je ketel een minimaal rendement hebben. Stookketels op aardgas of mazout moeten daarbij een verbrandingsrendement halen van minstens 90%. Voldoet je stookketel niet meer aan deze voorwaarden? Dan moet je hem vervangen.
Is je stookketel aan vervanging toe en wil je graag meer informatie over wat de opties zijn?
Neem contact op met een installateur in je buurt!
Of lees onze tips voor het vervangen van je verwarmingsketel