Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Zo voorkom je een CO-vergiftiging

Helaas sterven er in België nog jaarlijks enkele tientallen mensen als gevolg van een koolstofmonoxidevergiftiging. Daarnaast belanden er ieder jaar om dezelfde reden een duizendtal slachtoffers in het ziekenhuis. De gevolgen van een CO-vergiftiging zijn dan ook niet min: van hoofdpijn en duizeligheid tot zelfs een coma en uiteindelijk de dood. Gelukkig kun je deze sluipmoordenaar uitschakelen. Met deze tips voorkom je een CO-vergiftiging in je woning.

Hoe ontstaat een CO-vergiftiging?

Een koolstofmonoxidevergiftiging kan ontstaan door slechte ventilatie, schouwproblemen of een foutieve werking van je verwarmingstoestel(len) door een gebrek aan onderhoud. Wanneer brandstoffen zoals steenkool, gas of stookolie onvolledig verbranden, stijgt de kans op een CO-vergiftiging. CO wordt snel opgenomen door het lichaam en hecht zich aan de rode bloedcellen. Daardoor daalt het zuurstofgehalte in je bloed en treden er vergiftigingsverschijnselen op.

Zo voorkom je een CO-vergiftiging 

Hoe herken je het?

Wees altijd waakzaam voor volgende symptomen:

  • plotse hoofdpijn
  • misselijkheid en braken
  • duizeligheid
  • vermoeidheid

Deze ziekteverschijnselen kunnen in verschillende gradaties optreden, afhankelijk van de duur van de blootstelling aan de CO en de hoeveelheid die er aanwezig is. Bij een langdurige inademing van een minimale hoeveelheid zijn de klachten doorgaans vaag, en dus moeilijk te herkennen. In dat geval kunnen ze erg lang aanhouden. Een CO-vergiftiging is dus niet altijd acuut, maar soms ook chronisch.

Hoe voorkom je het?

Koolstofmonoxide is kleur-, reuk- en smaakloos: reden te meer waarom het uiterst gevaarlijk is. Slachtoffers raken vaak nietsvermoedend buiten bewustzijn en zijn dan niet meer in staat om zichzelf te redden. Je zorgt dus maar beter dat je de kans op een CO-vergiftiging in je woning drastisch verkleint! Hou volgende richtlijnen altijd in acht:

  • Verlucht je huis regelmatig en zorg voor een goede, constante ventilatie. Dat is zeker belangrijk in ruimtes als de badkamer, waar zich vaak een ketel of boiler bevindt.
  • Laat je schoorsteen op tijd en stond controleren en reinigen. Dat is trouwens wettelijk verplicht.
  • Vervang oude verwarmingstoestellen. Kies bijvoorbeeld voor een nieuwe condensatieketel met een gesloten systeem die de lucht van buiten aanvoert. Met dit type ketel is de kans op een CO-vergiftiging al een pak kleiner.
  • Laat verwarmingstoestellen alleen door een erkende vakman plaatsen. Als je voor een Vaillant-installateur kiest, ben je zeker dat de installatie veilig verloopt.
  • Een regelmatig onderhoud van je verwarmingstoestellen is cruciaal en eveneens verplicht. Ook dat laat je het best aan een professional over.

En wat als het toch fout loopt?

Heb je toch nog een oude ketel of word je om een andere reden het slachtoffer van een CO-vergiftiging? Dan is snel ingrijpen de boodschap! Volg deze stappen wanneer je een intoxicatie vermoedt:

  • Zorg dat je zelf niet bevangen raakt wanneer een andere persoon het slachtoffer wordt. Je eerste reflex is waarschijnlijk om te hulp te schieten, maar dat kan gevaarlijk zijn. Ga de ruimte dus niet onbedachtzaam binnen en bel meteen de hulpdiensten.
  • Zorg voor zo veel mogelijk frisse buitenlucht: open ramen en deuren voor extra zuurstof.
  • Schakel de boosdoener – het verwarmingstoestel dus – uit als dat mogelijk is.
  • Verlaat de ruimte zo snel mogelijk.
  • Start de reanimatie van het slachtoffer als dat nodig is. De hulpdiensten kunnen je daar eventueel bij begeleiden terwijl de ziekenwagen onderweg is. Geen tijd te verliezen!

Of sluit het risico helemaal uit!

Als je geen gebruik maakt van gas, stookolie of hout om je woning te verwarmen, kan er ook geen CO vrijkomen en is een koolstofmonoxidevergiftiging bijgevolg volledig uitgesloten. Een warmtepomp, die energie haalt uit de omgeving – en niet uit fossiele brandstoffen – is dus niet alleen duurzaam, maar ook 100% veilig.

Wil je na het lezen van dit artikel je verwarmingstoestel laten nakijken of een nieuw toestel laten plaatsen? Ga dan meteen op zoek naar een erkende Vaillant-installateur in jouw regio.

Onderhoud door Vaillant

Onze dienst-na-verkoop werkt met regionale techniekers, verspreid over heel België. Neem contact met ons op voor alle voorwaarden of prijzen:

02/334.93.52

service@vaillant.be

Vind een installateur

Wens je het onderhoud van jouw verwarmingsketel uit te laten voeren door een zelfstandig installateur? Gebruik onze zoekfunctie om een installateur uit je buurt te vinden.