Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Villa met condensatieketel

In een rustige zijweg, nabij het centrum van Merksplas, staat een nieuw huis in de steigers. Een hedendaagse villa, met in de kelder een compacte condensatiegaswandketel ecoTEC exclusive. “Die ketel helpt ons, samen met de fotovoltaïsche panelen op het dak, om het E-peil onder E-30 te krijgen”, zegt eigenaar Luc Mertens. Installateur Jef Segers heeft hem deze ketel aangeraden.

Eigenaar Luc: We streven naar een E-peil 30 om er een BEN-woning van te maken – bijna energieneutraal - om op lange termijn te besparen. Dit is deels mogelijk dankzij de zuinige condensatieketel op gas.

 

Samen met zijn vrouw en hun vier kinderen woont Luc vandaag in een bijna 100 jaar oude woning op wandelafstand van de bouwplaats. De plannen om een nieuwe villa te bouwen, ontstonden zowat twee jaar geleden. “We hebben nog even gedacht om ons huis te renoveren. Maar die werken zouden heel complex zijn geweest. Want er is nauwelijks isolatie. En de laatste keer dat de technieken zijn vernieuwd, is intussen dertig jaar geleden.”

 

Doordat de familie Mertens van een wit blad is vertrokken, hebben ze meteen optimaal ingezet op energiezuinigheid en comfort. Hun huis gaat dan ook verder dan de wettelijke normen. “We streven naar een E-peil 30 om er een BEN-woning van te maken – bijna energieneutraal. Eigenlijk doen we dat vooral uit kostenoverwegingen, om op lange termijn te besparen.” Interessant: die besparing is deels mogelijk door het gebruik van een krachtige maar zuinige condensatieketel op gas.

Installateur Jef Segers: de ecoTEC exclusive-ketel is een toestal dat kan werken op slechts 10 % van zijn maximale vermogen, dat is veel lager dan andere condensatieketels die maar tot 30 % gaan.

 

Jef Segers: “Het is een groot huis. Vandaar de keuze voor een ecoTEC exclusive-ketel met een vermogen van 43kW. Het voordeel is dat dit toestel kan werken op slechts 10 % van zijn maximale vermogen. Dat is veel lager dan andere condensatieketels die maar tot 30 % gaan. Bij een heel lage warmtevraag gaat deze ketel op een heel laag pitje branden, in plaats van voortdurend te moeten stoppen en weer opstarten. Een model als dit is heel interessant in nieuwe woningen, omdat de warmtevraag er gezien de strenge milieunormen sowieso laag is.”

 

Het grote vermogen is wel interessant voor sanitaire toepassingen. Op volle kracht warmt de ketel tot 27 liter water per minuut op. Zo kunnen de bewoners onmiddellijk een warm bad of een warme douche nemen, ook als ze het bad en de regendouche tegelijk gebruiken. Luc Mertens: “Ik wou eerst een boiler. Maar dit toestel maakt warm water op basis van het doorstroomprincipe: we warmen alleen de hoeveelheid water op die nodig is en alleen als we de kraan opendraaien. Dat is veel zuiniger. Door de korte leidingen zijn er ook weinig warmteverliezen.”

Ook op andere vlakken is sprake van een ‘slimme’ woning. Alles is voorbereid op de toekomst.

 Luc is onderhoudstechnicus. Een deel van de werken heeft hij zelf uitgevoerd, onder andere de ventilatie en elektriciteit. “Ik wil ook domotica plaatsen om de verlichting en de zonwering aan te sturen, samen met de radiatoren in de speelkelder en de badkamer. Die wil ik koppelen aan de regeling van onze ketel.” Andere delen van de verwarmingsinstallatie werken autonoom. De verwarmingsinstallatie is standaard te bedienen via de smartphone met een slimme thermostaat.

 

Ook op andere vlakken is sprake van een ‘slimme’ woning. Alles is voorbereid op de toekomst. “Op de eerste verdieping is het onze bedoeling om later een appartement te maken. Alle technieken zijn geplaatst. We moeten alleen nog enkele tussenwanden wegnemen om er één grote ruimte van te maken. Wijzelf gaan dan beneden wonen. Vandaar ook onze vraag om op het gelijkvloers een extra douche te plaatsen. Het bureau wordt dan onze slaapkamer.”

 

Ondanks het grote verliesoppervlak door de vele buitenmuren, eigen aan vrijstaande villa’s, verwacht Luc om vlot de BEN-norm te behalen. En dat zonder een beroep te doen op buitensporig dikke lagen isolatie. “Als je een condensatieketel installeert, in combinatie met PV-panelen of een zonneboiler, lukt dat. Een andere mogelijkheid is een warmtepomp. Er zijn nog geen plannen daarvoor. Maar de leidingen liggen er al.” Ook dat is toekomstgericht bouwen.

Feiten & cijfers

Bouwgegevens
Eigenaar:Luc Mertens
Soort woning:Open bebouwing (start van de werken: maart 2016)
Warmwaterverbruik:Bad en regendouche
Bewoonbare oppervlakte:Beneden: 138 m2
boven: 128 m2
Beglazing:Driedubbel glas
Verwarmingstype:Vloerverwarming + radiatoren in de speelkelder en de badkamer
Type installatCondensatiewandketel op gas ecoTEC exclusive VCW 436 met Green iQ
Weersafhankelijke regeling multiMATIC VRC 700
Afstandsbediening VR 91 (boven)
Stuurmodule VR 71
Isolatie:
  • buitengevelisolatie: EPS-platen (20 cm) met een gevelpleister
  • dakisolatie: PUR-platen (20 cm)
Ventilatie:Type D (balansventilatie)
Vloer:Keramische tegels
E-peil:≤ E30