Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Meergezinswoning Amelsbüren

Het landgoed in Amelsbüren combineert een landelijke stijl met moderne technologie. Het grondig gerenoveerde T-vormige complex in de buurt van Münster is een architecturaal pronkstuk en een huzarenstukje op het vlak van conservatie en duurzaam gebruik van historische rurale eigendommen. Een privéconsortium renoveerde het historische landgoed en ontwikkelde een nieuw gebruiksconcept met zes wooneenheden voor gezinnen. De nieuwe MEP-engineering stemt overeen met die van een nieuw gebouw, met een geoTHERM warmtepomp en een recoVAIR systeem van gecontroleerde ventilatie.

Het landgoed werd voor het eerst vermeld in een document uit 1231. Het hoofdgebouw is opgericht in 1533. Jaren geleden al kwam het hele domein op de lijst van beschermde sites, maar het bleef nog decennialang wachten op een economische bestemming. Een groep van ontwikkelaars kocht in 2007 het historische domein en verkreeg een vergunning om er een leefbaar project te realiseren. In samenwerking met het architectenbureau |A.K.T|, voluit Architekten Krych Tombrok, uit Münster werd een globaal concept uitgewerkt voor zes gezinswoningen. De realisatie volgde tussen 2008 en 2010, deels met ondersteuning door de architecten en deels door de inspanningen van het consortium van ondernemers.

Het complex bestaat uit een hoofdgebouw met een driehoekige gevelspits, lagere bijgebouwen met schilddak en tot slot een hangar en een schuur. Belangrijk, naast het erfgoedaspect van de historische gebouwen, was ook de eis van de eigenaren om ecologisch en duurzaam te renoveren.

Daartoe werd een beroep gedaan op passieve maatregelen, zoals houtvezelisolatie van de kleimuren, maar ook op MEP-engineering, dat actief bijdraagt tot het nieuwe energieconcept. Voor verwarming en warm water werd een geoTHERM bodem/water-warmtepomp van 14 kW geïnstalleerd, die via een dubbel boorgat tot 99 meter diep op zoek gaat naar energie. De warmte wordt verdeeld door een Pedotherm-systeem van vloerverwarming via de vloeren en wanden. Dat is gebaseerd op een lage toevoertemperatuur van slechts 35 °C en zorgt daardoor automatisch al voor een vermindering van de nodige primaire energie om warmte op te wekken. Voor piekbehoeften en een comfortabele sfeer is de woonruimte ook uitgerust met een haardkachel van 14 kW met circulatieverwarming.

Een gecontroleerd recoVAIR ventilatiesysteem staat in voor een continue luchtverversing, om schimmelvorming te voorkomen en de structuur van het gebouw te beschermen. Het geïntegreerde warmterecuperatiesysteem zorgt voor een verdere beperking van de nodige warmte. Tot 95 % van de verspilde warmte wordt aangewend om de aangevoerde lucht op te warmen.

Het oudste wooncomplex in de regio Amelsbüren heeft niet alleen een luisterrijke geschiedenis, maar geldt door zijn renovatie nu ook als een duurzaam architecturaal paradepaardje.

Feiten en cijfers

Bouwgegevens
Naam van het projectHaus Amelsbüren
TypologieWoningen
LocatieAmelsbüren, Duitsland
Voltooiing2010
Kerncijfers - bouwprojectRenovatie en verbouwing van een historisch landgoed tot moderne wooneenheden, interieurinrichting van een 300 m2 grote loft
Kerncijfers - technologie
  • geoTHERM warmtepomp met warmwaterboiler van 750 liter
  • gecontroleerde ventilatie van recoVAIR
  • warmteverdeling: Pedotherm-oppervlakteverwarming
EigenaarVolledig gebouw: consortium van bouwheren,
Loft: Heiko Golbs
Architecten|A.K.T| Architekten Krych Tombrok, Münster
Uitvoerend bedrijfPedotherm GmbH, Marketing Head Frank Brakel
Foto’sVaillant, Bernd Gabriel

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.