Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Studentencomplex in Noorwegen

Niet ver van de campus van de universiteit van Østfold in Noorwegen bouwde BAS arkitekter uit Sarpsborg een innovatief complex voor 354 studenten. De vier woonblokken werden in twee fasen gebouwd, in 2014 en 2015. De solide houten gebouwen voldoen aan de Noorse energienormen voor passiefbouw. Het energie- en warmteconcept is gebaseerd op groene elektriciteit en geothermische warmte, die wordt gegenereerd door twee geoTHERM bodem/water-warmtepompen van Vaillant.

Het nieuwe complex huisvest studenten in gedeelde ruimtes, een- en tweepersoonskamers. In overeenstemming met de eisen van de eigenaar werden de nieuwe gebouwen opgetrokken volgens een milieuvriendelijk bouwconcept. BAS arkitekter uit Sarpsborg en ITRE ontwikkelden een vernieuwend concept dat voldoet aan de Noorse norm NS3700 voor passiefbouw.

Aan de bouwvereisten van deze norm werd tegemoetgekomen door gebruik te maken van een stevige beton- en houtconstructie en een heel compacte bouwschil met geperforeerde gevel. Alleen de kortere zijden van de gebouwen, waar de gemeenschappelijke ruimten zich bevinden, hebben grote ramen. Door de integratie van een bodem/water-warmtepomp, die 60 % van de warmte levert, werd voldaan aan de technische eisen van de norm. Een bekleding met onbehandeld dennenhout beklemtoont het ecologische concept. De robuuste oppervlakken geven de wooneenheden een karakteristieke uitstraling, en het natuurlijke verweringsproces vermindert de onderhoudskosten op lange termijn.

De warmte voor het gebouw wordt voornamelijk geleverd door twee geoTHERM bodem/water-warmtepompen van Vaillant. Beide warmtepompen worden alleen bij heel lage wintertemperaturen tegelijk gebruikt; in normale omstandigheden werken ze om de beurt. Zoals in Noorwegen de gewoonte is, gebruiken de warmtepompen groene stroom uit waterkrachtcentrales. De warmte wordt over de kamers en gemeenschappelijke ruimtes verdeeld door vloerverwarming. Daarnaast zorgt een ventilatiesysteem voor verwarmde lucht. Elke flat is bijkomend uitgerust met een compacte elektrische verwarmer op groene stroom, zodat de studenten ook zelf hun verwarming kunnen regelen,

Een bijzonder kenmerk van het complex is dat het voor een groot deel bestaat uit geprefabriceerde elementen. De bouw duurde slechts 12 maanden. Een groot aantal houtelementen werd voorgemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. Daarnaast werd de bouwfase verkort door gebruik te maken van allerlei gestandaardiseerde badkamermodules.

Zelfs in progressief Noorwegen wordt de norm voor passieve woningbouw lang niet altijd toegepast in grote woonblokken. Door het overvloedige gebruik van hout en de installatie van een duurzaam energiesysteem geldt het studentencomplex als een voorbeeld binnen de gemeente.

Feiten en cijfers

Bouwgegevens
Naam van het projectStudentencomplex in Halden, Østfold, NO
TypologieResidentie
LocatieHalden, Østfold, Noorwegen
Voltooiing2015
BouwprojectStudentencomplex bestaande uit twee flatgebouwen met gedeelde ruimtes voor in totaal 354 studenten
Kerncijfers - oppervlakte9552 m2 vloeroppervlakte
Kerncijfers - technologieNS3700, Noorse norm voor passiefbouw/energieverbruik 15 kWh/m2/jaar
Kerncijfers - energieconceptVloerverwarming, gecontroleerd ventilatiesysteem
Vaillant-productenTwee geoTHERM bodem/water-warmtepompen, in cascade
EigenaarStudent Life in Østfold (SiØ) v
universiteit van Østfold, Halden
ArchitectenBAS arkitekter, Sarpsborg
http://www.bas-ark.no
AannemerOve Skår as v
ProjectbeheerITRE as v
Uitvoerend bedrijfComfort Halden F. Jørgensen AS

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.