Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Een erkend warmtepompinstallateur inschakelen? Uiteraard!

Laat je binnenkort een warmtepomp installeren? Omdat de plaatsing vrij complex is, is het een goed idee om een beroep te doen op een erkend warmtepompinstallateur met de nodige certificaten. Wat dat betekent? Lees even mee.

Wanneer is een installateur erkend?

Een erkend warmtepompinstallateur heeft een RESCert-certificaat of het certificaat van bekwaamheid. RES staat voor ‘Renewable Energy Systems’ en het certificaat bewijst dat een installateur over de nodige expertise beschikt om een warmtepomp of een andere groene-energie-installatie te plaatsen. Als klant mag je dan gerust zijn dat hij deskundig en zorgvuldig zal omgaan met je installatie.

Wat houdt de opleiding in?

Iedere installateur met minstens één maand ervaring kan zich inschrijven voor de RESCert-opleiding. Hij volgt een theoretische en praktische cursus en legt daarna het examen af. Slaagt hij, dan ontvangt de installateur het certificaat van bekwaamheid en draagt hij de volgende zeven jaren de titel van erkend expert. Na die periode volgt hij nieuwe bijscholingen om zijn certificaat te behouden. Zo is een erkend installateur altijd mee met de laatste technologieën.

Waarom een erkend warmtepompinstallateur kiezen?

Je weet nu dat een erkend installateur over de nodige kennis beschikt. Maar er zijn nóg redenen om voor je warmtepomp op zo’n vakman te vertrouwen.

Je ontvangt een premie

Een warmtepomp verwarmt op een erg efficiënte en duurzame manier en dat moedigt de overheid aan met een premie. Die financiële duw in de rug kan een groot verschil maken voor het uiteindelijke prijskaartje van je verwarmingsinstallatie. Een van de voorwaarden is dat een installateur met een RESCert-certificaat je warmtepomp moet plaatsen. En da’s handig, want de expert voorziet je na de installatie van de nodige info over je warmtepomp en de verdere stappen om je premie aan te vragen.

De enige optie voor split-technologie

In principe mag iedere installateur een monobloc-warmtepomp zoals de aroTHERM plus plaatsen. In dit systeem is het volledige koelcircuit in de buitenunit geïntegreerd en wordt er niet met een koudemiddel gewerkt. Bij split-technologie, zoals in de aroTHERM split, is daarentegen het circuit verdeeld over de binnen- en buitenunit die verbonden zijn door leidingen met een koudemiddel. De installatie vereist extra voorzichtigheid en deskundigheid. Daarom mogen enkel erkende koeltechnische installateurs split-systemen installeren.

 

Vind een warmtepompinstallateur