Alles wat je moet weten over een verwarmingsketel
Ben jij aan het renoveren of een nieuwe woning aan het bouwen en overweeg je om een verwarmingsketel te installeren? Dan zijn er verschillende opties, afhankelijk van de beschikbare voorzieningen in je straat en wat je zelf belangrijk vindt. In dit artikel zetten we je op weg.
Welke energiebron?
Heeft je woning een gasaansluiting? Dan is een cv-ketel op gas een logische optie. Is er geen gasaansluiting, dan kun je kiezen voor een elektrische ketel of een ketel die werkt op stookolie. Let op: sinds 1 januari 2022 mag je in Vlaanderen geen stookolieketel meer installeren bij nieuwbouw, bij een ingrijpende energetische renovatie of als er in je straat een aansluiting op het aardgasnet is .
Solo- of combiketel?
Ga je voor een solo- of combiketel? Bij een soloketel heb je nog een aparte boiler nodig voor sanitair warm water. Voor grote gezinnen die veel warm water gebruiken – bijvoorbeeld met twee badkamers – is dit vaak de beste keuze. Een combiketel verwarmt niet enkel je woning, maar produceert ook warm water volgens het doorstroomprincipe. Je hebt dus geen aparte boiler nodig, ideaal voor kleinere huishoudens of in appartementen. Daarnaast kun je kiezen tussen een vloer- of wandketel. Een wandketel is compacter en dus erg handig.
Condensatieketel vs. traditionele ketel
Bij een traditionele verwarmingsketel gaat de warmte van de verbrandingsgassen verloren via de schoorsteen. Vergelijk het met water koken in een pot zonder deksel. Als je daarentegen een deksel op de pot zet, blijft de energie in de pot. Dat is precies wat een condensatieketel doet: hij maakt efficiënt gebruik van de verbrandingsgassen, waardoor je rendement hoger ligt en je verwarmingskosten lager.
Voor- en nadelen
Een verwarmingsketel is nog altijd een heel populair verwarmingssysteem. Omdat het een relatief goedkope oplossing is, is hij zeker bij renovatie een slimme zet. Maar door de alsmaar stijgende energieprijzen is het eerder een besparing op korte termijn. Bovendien kan een verwarmingsketel niet koelen in de zomer en heb je daar dus nog een apart systeem voor nodig. Als je met één systeem wil verwarmen en koelen, is een warmtepomp of airco voor jou misschien een betere oplossing.
Verwarmingsketel combineren met warmtepomp
Je verwarmingsketel combineren met een warmtepomp is een interessante optie. De cv-ketel springt dan bij als de warmtevraag te hoog wordt voor de warmtepomp. Alle warmtepompen van Vaillant kun je combineren met een Vaillant-ketel (via het communicatieprotocol eBUS) of met een ketel die niet van Vaillant is.