4 veelgestelde vragen over de circulatiepomp van je cv
Zonder circulatiepomp geen draaiende cv-installatie. Toch circuleren er online nog heel wat onduidelijkheden over dit onmisbare onderdeel. We beantwoorden hier vier veelgestelde vragen.
Wat is een circulatiepomp?
Een circulatiepomp zorgt ervoor dat het water in je cv-installatie warm blijft. Hiervoor pompt het onderdeel constant water rond in het verwarmingssysteem. Heb je thuis zowel radiatoren als vloerverwarming, dan zijn er meerdere circulatiepompen aanwezig.
Er zijn twee soorten circulatiepompen.
- De sanitaire circulatiepomp: deze externe pomp houdt de sanitaire leidingen op temperatuur. Zo stroomt er sneller warm water door de kranen, wat jouw comfort enorm verhoogt. De pomp zorgt er op die manier ook voor dat je minder water verspilt, want je moet de kraan niet open laten staan terwijl je wacht op warm water.
- De verwarmingscirculatiepomp: dit type circulatiepomp is verwerkt in de verwarmingsketel. Hij duwt het warm water naar de afgiftesystemen en brengt zo warmte in huis.
Hoe werkt een circulatiepomp?
De circulatiepomp houdt water binnen een gesloten circuit in beweging. Als je warm water nodig hebt, warmt het water op in de ketel en wordt het rondgepompt door de circulatiepomp.
Een circulatiepomp beschikt over een synchrone motor met permanente magneet. Zo’n motor garandeert een lager elektriciteitsverbruik omdat er minder energie verloren gaat door wrijving, het Joule-effect en omdat de snelheid van dit motortype makkelijker moduleerbaar is dan een asynchrone motor. Zo worden het debiet en energieverbruik, voortdurend aangepast aan de behoefte.
Hoe lang gaat een circulatiepomp mee?
De circulatiepomp van de cv-installatie gaat even lang mee als de ketel zelf: minimaal vijftien jaar. Toch spelen er heel wat factoren, waaronder de waterkwaliteit, een rol in de levensduur van je circulatiepomp.
Hoe vervang of ontlucht ik een circulatiepomp?
Heb jij een warmtepomp in huis en duurt het lang voordat er warm water door de kraan stroomt? Dan is je circulatiepomp misschien aan het einde van z’n leven. Je contacteert in dat geval het best een professional om er een nieuwe te installeren. Wil je van een optimaal rendement genieten, dan is het namelijk essentieel dat de nieuwe pomp correct aangesloten wordt.
Verwarm je met een cv-installatie? Dan is het een goed idee om jaarlijks je circulatiepomp te ontluchten. De luchtbellen die in het systeem ophopen, kunnen de efficiëntie van je installatie beïnvloeden. Dat is gelukkig niet moeilijk, want er is een automatisch ontluchtingsprogramma dat begint te werken als de ketel opstart. Dat programma wordt ook opgestart na een vulbeurt, na een te lage systeemdruk.
Hulp nodig van een professional?
Onze Vaillant-experts staan voor je klaar. Neem snel contact op bij een vraag of voor professioneel onderhoud.
Geen resultaten gevonden
Deze artikels interesseren je misschien ook
Duurzamer verwarmen met een cv-ketel? Onze vier tips
29/11/2022
Milieubewuster wonen staat steeds hoger op ieders agenda. Door je verwarming grondig aan te pakken, maak je een verschil voor zowel het milieu als je portefeuille. Heb jij thuis een cv-ketel, dan zijn er heel wat manieren om je verwarming te verduurzamen. Ontdek onze vier tips.
Zo bereken je het juiste vermogen voor je cv-ketel
26/01/2021
Een oude cv-ketel vervangen door een nieuw exemplaar is een slim idee! Zo ben je altijd zeker van de perfecte temperatuur in huis en krijg je meteen sanitair warm water wanneer jij dat wil. Bovendien bespaar je met een condenserende ketel tot 35% energie tegenover een niet-condenserend model. Al die voordelen gelden natuurlijk alleen wanneer je nieuwe cv-ketel het juiste vermogen heeft. Hoe je dat berekent, lees je in dit artikel.
Wanneer moet je je stookketel vervangen?
18/10/2019
Is je stookketel al wat ouder en overweeg je een efficiëntere oplossing, maar ben je niet zeker of je stookketel wel écht aan vervanging toe is? In dit artikel ontdek je wanneer je de overstap moet maken.