Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Autonomie en ecologie troef in deze comfortabele familiewoning

Het streefdoel: verschillende hernieuwbare energiebronnen combineren om een nieuwbouwwoning in de buurt van Namen zo energie-autonoom mogelijk te verwarmen, te koelen en van warm water te voorzien. Met een combinatie van auroTHERM thermische zonnepanelen, een flexoTHERM bodem/water-warmtepomp en een allSTOR buffervat dat zich vlot met diverse energiebronnen laat combineren, kon Vaillant een totaaloplossing aanbieden die alle verwachtingen van de familie Resimont invulde.

Kevin Henry (Vaillant), David & Romain Beaufays (Beaufays Frères) en Christophe Resimont (bouwheer)

Op 31 augustus 2020 was het precies 7 jaar geleden dat de eerste spade in de grond ging op het bouwterrein van de familie Resimont. Christophe Resimont voerde de werken zelf uit, met veel geduld, passie en een bewuste keuze voor kwaliteitsmaterialen. Niet te verwonderen dus, dat diezelfde hoge eisen ook golden voor de verwarmings- en koelingsinstallatie van de woning, zowel op economisch en ecologisch als op comfortvlak. “Elektriciteits- en gaskosten durven nogal schommelen”, zegt Christophe Resimont. “Vandaar dat we naar energievoorzieningen toe zo autonoom mogelijk willen blijven. Anderzijds wilden we een multi-energie-installatie die zou toelaten om diverse hernieuwbare energiebronnen te combineren voor de verwarming, koeling en warmwatervoorziening van ons huis.”

Beproefd voorbeeld

De juiste oplossing vind je natuurlijk nog zo makkelijk als er al een concreet, beproefd voorbeeld bestaat. “Meneer Resimont was al te vinden voor een geothermische installatie waarvoor verticale boorgaten gemaakt zijn”, legt Romain Beaufays, mede-eigenaar van Beaufays Frères, uit. “Ik heb hem vooral gesteund in zijn keuze en richting Vaillant geloodst. Zelf heb ik namelijk ook een type installatie dat perfect overeenstemt met de wensen van de Resimonts. Ik heb hen dus bij mij thuis uitgenodigd om daar eenvoudigweg de efficiëntie en toepasselijkheid ervan te demonstreren.” Dan was het alleen nog een kwestie van het juiste compromis te vinden tussen budget, benodigde capaciteit voor het gewenste sanitair comfort en de autonomie waar de bouwheer om vroeg. De mix van verschillende energiebronnen zorgt voor het juiste evenwicht om overconsumptie in de winter en overproductie in de zomer te vermijden.

“We hebben een totaaloplossing voor verwarming en passieve koeling voorgesteld die autonomie en ecologie verenigde” Kevin Henry (Vaillant)

Een multi-energetische totaaloplossing

Een multi-energetische totaaloplossing In het samenstellen van de juiste mix maken de expertise en service van Vaillant, waar de installateur altijd op kan rekenen, het grote verschil. “Romain heeft me uitgelegd waar de noden van zijn klant lagen en welke oplossing hij had voorgesteld”, vertelt Kevin Henry, accountmanager van Vaillant. “Op basis van concrete aanvullende informatie, zoals de afmetingen van het gebouw, de verlieswaarden, de energieconsumptie en andere technische informatie, hebben de ingenieurs van onze technische dienst de installatie gedimensioneerd en de materialen afgestemd op de behoeften. Ze bepaalden het aantal auroTHERM thermische zonnepanelen, die op een waterdichte manier esthetisch perfect in het dak geïntegreerd zouden worden, en het vermogen van de flexoTHERM exclusive warmtepomp. Dit flexibele systeem is zowel beschikbaar in een lucht/water- als een water/water- en een bodem/water-versie. Hier werd voor die laatste optie geopteerd. Een allSTOR exclusive buffervat van 800 liter maakt het geheel af. Dit geeft de mogelijkheid om de thermische zonne-energie en de geothermische energie te combineren voor de warmwatervoorziening en de vloerverwarming op het gelijkvloers en de eerste verdieping. Later plant de familie Resimont er ook een hydrokachel op aan te sluiten om de warmtepomp in hele koude periodes te ontlasten.”

Op basis van precieze berekeningen bezorgde Vaillants technische dienst Romain een hydraulisch en elektrisch aansluitingsschema dat alle modules omvatte. Een waardevolle en zelfs onmisbare technische ondersteuning om de installatie correct, economisch en snel uit te voeren. “Vergeet niet dat de installatie de mogelijkheid moet geven om de woning te verwarmen, maar ook passief te koelen”, benadrukt Kevin. “Het is dus belangrijk om te weten welke module waar moet aangesloten worden”, vult Romain aan. “Want de passieve koelingsmodule moet zo geplaatst zijn dat ze de warmtepomp kan omzeilen. Die module dient hier namelijk als energiewisselaar tussen het primaire en het secundaire circuit: de passieve koeling gebruikt de energie die aan de bodem onttrokken wordt – het water waarvan de temperatuur constant blijft – om de vloer via het vloerverwarmingscircuit te koelen.”

Het succestrio

Een klant die klaar en duidelijk zijn wensen op het vlak van autonomie, comfort en milieuvriendelijkheid verwoordt. Een installateur die, zoals zijn slogan het aangeeft, deel uitmaakt van ‘een familie ten dienste van die van u’, of het nu om een kleine eengezinswoning gaat of om een ingewikkelde woonconstructie met een breed eisenpakket. Een producent die dag na dag ondersteuning en een hoogkwalitatief productengamma aanbiedt. De combinatie van drie zulke gemotiveerde partijen moest wel een uiterst bevredigend resultaat opleveren. Toekomstgericht, bovendien. “De oplossing die we hier installeerden is nog niet zo gebruikelijk”, weet Kevin. “Ik leerde de warmtepompen van Vaillant goed kennen in dit project. De ondersteuning van Vaillant was fenomenaal en loopt zelfs uit tot de nazorg: wij kunnen op hun team rekenen voor technische ondersteuning bij de klant. Dat geeft me de ruimte om te groeien en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik heb de juiste keuze gemaakt.” “Maar gezien de evolutie van de energienormen voor gebouwen en van het klimaat, zullen we steeds minder nood hebben aan verwarming en steeds meer aan koeling. Wij staan alvast klaar om voor alle denkbare types van installatie energievriendelijke en ecologische oplossingen te bieden, voor de woning van vandaag én die van morgen.”

Projectfiche
Bouwjaar:2016
Opleveringsjaar:2019
Verwarmingstype:Vloerverwarming
Vloerbekleding:Tegels en parket
Koelingstype:Passieve koeling via de vloer
Welke installatie?
InstallateurBeaufais Frères, Rochefort

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.