Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Kantoor- en fabrieksgebouw van de firma Heiler in Bielefeld (Duitsland)

In 2009 werd voor de firma Heiler op het bedrijventerrein in Bielefeld-Ummeln een vrijwel energieneutraal gebouw opgetrokken. De nieuwe structuur, die werd ontworpen door architect Beate Werning en ontwerper Michael Seppmann, bestaat uit een kantoorgebouw met vier verdiepingen en aangehechte fabriekshallen. De verwarming en elektriciteit voor het gebouw worden geleverd door zuinige bodem/water geoTHERM warmtepompen en een ecoTEC exclusive gascondensatieketel, in combinatie met een fotovoltaïsch systeem van zonnepanelen op het dak.

Het kubusvormige kantoorgebouw is door zijn moderne vormgeving en kleuren een opvallend symbool voor de firma Heiler, die gespecialiseerd is in de aanleg van sportterreinen. Waar de benedenverdieping en de eerste verdieping een antracietkleurige gevel kregen, lijken de twee bovenste verdiepingen met hun oranjerode metalen gevelbekleding licht uit te stralen. Aan de westelijke kant van het kantoorgebouw ligt aanpalend een hoekig hallencomplex. De ontwerpers en de eigenaar hadden een zeer milieuvriendelijk nieuw gebouw voor ogen, met een compacte constructie, een kwaliteitsvol ontwerp en een laag energieverbruik op basis van hernieuwbare energiebronnen.

Het energieconcept berust op twee componenten. Twee bodem/water warmtepompen, elk met een vermogen tot 30 kW, leveren de noodzakelijke warmtevoorziening. Gekoppeld aan tien geothermische sondes met een diepte tot wel 98 meter wordt de thermische energie opgeslagen in een multifunctionele tank van 2.000 liter. Ingeval deze capaciteit bij bijzonder lage buitentemperaturen onvoldoende zou blijken, schakelt een 66 kW condensatieketel op gas automatisch in als warmteleverancier bij piekbelasting.

Het fotovoltaïsch systeem die op de groene daken van de fabriekshallen werd geïnstalleerd op een verhoogde constructie, levert een totale output van 133 kWp. Hierdoor kan het nieuwe Heiler-gebouw vrijwel volledig in de eigen energiebehoefte voorzien. Bovendien vervullen de groene daken ook andere functies. Ze compenseren niet alleen de oppervlaktes die door de bebouwing en de omringende verharde terreinen werden afgedicht, maar zorgen ook voor de afkoeling van de fotovoltaïsche modules, zodat die ook in de zomermaanden een stabiele efficiëntie behouden.

Feiten en cijfers

Bouwgegevens
ProjectnaamKantoorgebouw en fabriekshal
TypologieKantoor/commercieel
LocatieBokelstraße 1
33649 Bielefeld-Ummeln
Voltooiing2009
Kerncijfers - oppervlakte2.250 m² vloeroppervlakte
3.500 m² verwarmde oppervlakte
Kerncijfers - technologieEnergieperformantiewaarden:
HT (voor zones >19 °C) 0,70 W/(m²K)
HT (voor zones <19 °C) 0,61 W/(m²K)
Kerncijfers - energieconcept
  • Verwarming: bodem/water-warmtepomp; condensatieketel op gas om piekbelasting te dekken
  • Warmtedistributie/levering: netwerk met dubbele buizen, paneelradiatoren en vloerverwarming
  • Afkoeling: kosteloze koeling via de geothermische warmtepomp
  • Ventilatiesysteem: gecontroleerde residentiële ventilatie met verwarmingsfunctie in de kantoor- en ontspanningsruimten
  • Warm water: elektrische doorstroomboiler
  • Elektriciteit: fotovoltaïsch systeem met 133 kWp totale output
Vaillant-producten2 bodem/water warmtepompen van het type geoTHERM, elk met output tot 30 kW in combinatie met een multifunctioneel buffervat van 2.000 l, condensatieketel op gas ecoTEC exclusiv met 66 kW output.
EigenaarHeiler GmbH & Co KG
Aanleg van sportterreinen & landschapsarchitectuur,
33649 Bielefeld-Ummeln
www.heiler-sport.de
ArchitectenIng. interieurontwerper Beate Werning en
ontwerper Michael Seppmann, 32051 Herford
Facilitair plannerAlgemeen aannemer Goldbeck Bau
GOLDBECK GmbH, 33649 Bielefeld
www.goldbeck.de
VergunningsgegevensBron voor de tekeningen: GOLDBECK GmbH

Vergunningsgegevens

Beeldmateriaal
Foto’sJoachim Stretz
TekeningenGOLDBECK GmbH

Interesse in een warmtepomp?

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.