Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Een nieuwe gascondensatieketel plaatsen

Wil je je oude verwarmingsketel vervangen door een nieuwe? Da’s zeker een goed idee. Na verloop van tijd werkt je ketel niet meer zo efficiënt en dat wordt dan weer duidelijk op je energiefactuur.

Wil je je oude verwarmingsketel vervangen door een nieuwe? Da’s zeker een goed idee. Na verloop van tijd werkt je ketel niet meer zo efficiënt en dat wordt dan weer duidelijk op je energiefactuur. Kom meer te weten over je verschillende opties en waarop je het best let tijdens de aankoop van je gascondensatieketel.

Overschakelen op een gascondensatieketel

Sinds 2015 gelden er nieuwe CO2-normen voor verwarmingssystemen. Atmosferische of niet-condenserende verwarmingsketels, zoals de atmoTEC plus, mogen enkel nog uitzonderlijk geplaatst worden. Alle andere ketels worden vervangen door condensatieketels. Gascondensatieketels zijn efficiënt en gebruiken de warmte die uit het rookgas vrijkomt en normaal verloren gaat. Dit leidt tot 35 % minder uitstoot.

Vervang je je oude gasketel door een gascondensatieketel, dan zijn er enkele aanpassingen nodig. Omdat je nieuwe installatie met veel lagere temperaturen werkt, moet je een kunststoffen buis in de schoorsteen laten plaatsen. Die beschermt het afvoerkanaal tegen het vocht in de rookgassen. Ten slotte heb je met een condensatieketel een aansluiting nodig om het condenswater af te voeren. Een Vaillant-expert geeft je graag advies over alles wat er bij een nieuwe ketel komt kijken.

 

Hoe kies je de juiste gascondensatieketel?

Bij een nieuwe verwarmingsketel kiezen komt heel wat kijken. We zetten de aandachtspunten voor je op een rij.

1. De technologie van je ketel

Een gascondensatieketel heeft een veel hoger rendement dan een oude atmosferische verwarmingsketel, omdat hij de warmte gebruikt die normaal via de schoorsteen verloren zou gaan.

2. Het vermogen van je ketel

De isolatiegraad en de grootte van je woning bepalen je energiebehoefte en dus het vermogen van je verwarmingsketel. Het is heel belangrijk dat je op basis van die nood de juiste ketel kiest. Een installatie met een te laag vermogen verwarmt je woning niet voldoende, terwijl je aan een ketel met een te hoog vermogen onnodige kosten overhoudt en die daarnaast ook sneller verslijt. Een installateur adviseert je welk vermogen je nodig hebt voor je verwarming en warm water.

3. Wand- of vloermodel?

Een gascondensatieketel kun je zowel op de vloer als aan de wand laten installeren. Welk model je kiest, hangt af van je individuele noden, de beschikbare ruimte en je oude toestel. Een wandmodel neemt weinig plaats in terwijl een vloerketel in bepaalde gevallen al een ingebouwde boiler bevat. De ecoCOMPACT, bijvoorbeeld, is een erg compacte oplossing, want het hele systeem zit in één behuizing.

Wandketels

De ecoTEC plus is een zuinige wandketel die geschikt is voor elke woning – zowel voor nieuwbouw als renovatie.

Hou je wel van een slimme werking? Dan is de ecoTEC exclusive, uitgerust met de meest efficiënte technologie, misschien wel je ding. Hij optimaliseert automatisch het energieverbruik, biedt het hoogst mogelijke comfort en is ook de milieuvriendelijkste ketel uit ons gamma.

Vloerketels

Enkele staande ketels van Vaillant zijn uitgerust met een geïntegreerde boiler. Met de ecoCOMPACT kun je aan grotere warmtebehoeften voldoen zonder extra plaats te verliezen. De auroCOMPACT is de groenere versie van de ecoCOMPACT en heeft een ingebouwde zonneboiler.

4. Afzonderlijke boiler of combiketel voor sanitair warm water?

De meeste cv-systemen kun je inzetten voor je verwarming én de productie van sanitair warm water. Of je voor een systeemoplossing of een combiketel kiest, hangt vooral van je waterverbruik af.

Een systeemoplossing met een afzonderlijke boiler

Dit is de perfecte oplossing voor gezinnen met een grote warmwaterbehoefte. Een systeemoplossing bestaat uit een ketel en een afzonderlijke boiler en is ideaal voor bijvoorbeeld een woning met meerdere badkamers die tegelijkertijd gebruikt worden. In bepaalde modellen zoals de ecoCOMPACT en de auroCOMPACT zit de boiler al ingebouwd. Als je voor een aparte boiler kiest, bepaal je zelf het volume van je installatie. Ketels worden meestal geplaatst met een uniSTOR boiler of auroSTOR zonneboiler.

Een compacte combiketel

De elegante en compacte combiketel blijft dé favoriet in kleinere woningen of appartementen. Een combiketel verwarmt het water op het moment zelf, dus wanneer iemand de kraan opendraait. De ecoTEC exclusive VCW 436 beschikt over een groot vermogen en zorgt ervoor dat wanneer er meerdere kranen gebruikt worden, je water nog steeds een heerlijk warme temperatuur heeft.

Birgitt en Sarah kiezen een zonneboiler en condensatieketel

Getuigenissen

Birgitt en Sarah kiezen een zonneboiler en condensatieketel

Birgitt en Sarah wonen in een nieuwe open bebouwing in de regio van Sint-Truiden. Voor nieuwbouw in Vlaanderen is een minimaal aandeel aan hernieuwbare energie verplicht. Het gezin koos voor een zonneboiler omdat dit financieel het interessantste was. Door de minimalistische stijl van hun huis kozen ze als afgiftesysteem voor vloerverwarming, maar lieten ze ook enkele radiatoren plaatsen. “Vloerverwarming is een aangenaam maar traag reagerend systeem, ideaal om hier een basistemperatuur van pakweg 19 °C te verkrijgen. Met die radiatoren voegen we snelheid en flexibiliteit toe.”

Lees meer

Woning uit de jaren ’90 krijgt serieuze update

Woning uit de jaren ’90 krijgt serieuze update

Toen zijn verwarmingsketel net voor de winter problemen begon te geven, koos Marnix voor een serieuze update van zijn installaties. Hij liet een nieuwe gascondensatiewandketel plaatsen. “Bij vervanging van oude ketels kan dat verschil oplopen tot 45 procent en meer. Deze nieuwe Vaillant-ketel is een modulerende ketel." Dat wil zeggen dat hij continu werkt en zijn vermogen regelt in functie van de warmtevraag. Daarnaast ging Marnix voor een warmwaterboiler van 120 liter om aan zijn waterbehoefte te voldoen.

Lees meer

De prijs van een nieuwe gascondensatieketel

De prijs van een nieuwe gascondensatieketel ligt tussen € 1.000 en € 5.000, zonder btw en installatiekosten. Maar milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties betalen zichzelf terug, niet alleen door hun lage energiekosten, maar ook door de premies die je via de overheid ontvangt. Hoe lager de CO₂-uitstoot van je installatie, hoe hoger de premie. Hou dit tijdens je aankoop zeker in het achterhoofd. Je kunt steeds een vrijblijvende offerte aanvragen bij een Vaillant-installateur bij jou in de buurt.

 

Premies

Milieuvriendelijke verwarming betaalt zichzelf terug, niet alleen door de lagere energiekosten, maar ook via overheidspremies voor nieuwe installaties.

Welke premies zijn er in België

 

Wil je een nieuwe verwarmingsketel laten plaatsen?

Je kunt steeds een vrijblijvende offerte aanvragen bij een Vaillant-installateur bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen

Wij bundelden de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Service is belangrijk

Vaillant onderhoudscontract

Regelmatig onderhoud is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat uw verwarmingssysteem tientallen jaren energiezuinig en veilig werkt. Een Vaillant onderhoudscontract biedt u een volledige service.

Meer informatie over onze onderhoudscontracten

De garantie van de verwarmingsketels van Vaillant

Vaillant ontwikkelt robuuste en duurzame verwarmingstoestellen. Toch krijg je altijd twee jaar garantie. Als je toestel tijdens die periode productiefouten vertoont, dan neem je het best contact op met onze dienst na verkoop. Een van onze techniekers komt dan snel bij je langs.

Wil je een nieuwe verwarmingsketel laten plaatsen?

Je kunt steeds een vrijblijvende offerte aanvragen bij een Vaillant-installateur bij jou in de buurt.