Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Van warmtepomp tot zonneboiler: kies hernieuwbare energie

Heeft je verwarmingsketel zijn beste jaren achter de rug en ben je op zoek naar een milieuvriendelijker alternatief ter vervanging?

Heeft je verwarmingsketel zijn beste jaren achter de rug en ben je op zoek naar een milieuvriendelijker alternatief ter vervanging? In het ruime Vaillant-aanbod vind je de zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler die bij jou past. Ontdek meer over de verschillende opties, hun toepassingen en voordelen.

Vervang je verwarmingsketel door een warmtepomp

Een warmtepomp is een erg efficiënte, energiezuinige en ecologische vervanger van je oude cv-ketel. Zo werkt een warmtepomp tot voor 75% op hernieuwbare energie met een gemiddeld rendement van 4: dat betekent dat er voor de productie van 4 kWh energie amper 1 kWh elektriciteit nodig is.

Vier soorten warmtepompen

Met een warmtepomp ben je klaar voor de toekomst. Het is wel belangrijk dat je de juiste kiest. Ontdek welk type bij jou past.

Lucht/water-warmtepomp

Deze warmtepomp gebruikt de energie uit de lucht om je woning te verwarmen, actief te koelen en om sanitair warm water te produceren. De plaatsing vergt geen breekwerken en je hebt ook geen vergunning nodig. Door zijn goede prijs-kwaliteitsverhouding wordt deze warmtepomp het vaakst geplaatst.

Bodem/water-warmtepomp

Voor een bodem/water-warmtepomp moet de bodem voldoen aan enkele voorwaarden en zijn er grondboringen nodig, waardoor de kosten hoger liggen. Dit type warmtepomp gebruikt de bodem om je woning passief te koelen en biedt het beste rendement. Daarom dat de prijs voor deze installatie ook hoger ligt.

Airco

Deze warmtepomp gebruikt de lucht als energiebron om je woning te verwarmen of koelen. Omdat er geen vergunning of breekwerken nodig zijn, verloopt de installatie snel en eenvoudig. De lucht/lucht-warmtepomp, beter bekend als de klassieke (vaste) airco, is relatief goedkoop, maar biedt niet in alle omstandigheden het beste rendement.

Water/water-warmtepomp

Een water/water-warmtepomp haalt energie uit het grondwater. Omdat je een vergunning en een ondergrondse waterput nodig hebt en de installatie complex en redelijk prijzig is, wordt deze warmtepomp het minst vaak gekozen.

Ben je op zoek naar de juiste warmtepomp voor jouw woning, of wil je meer te weten komen over de werking, plaatsing of prijs van zo’n verwarmingsinstallatie? We geven je graag antwoord op al je vragen.

Ontvang advies op maat

Combineer je cv-ketel met een zonneboiler

Een zonneboiler helpt om je verwarming en warmwaterproductie te vergroenen. Zo’n installatie heeft tal aan voordelen.

Milieuvriendelijke en onuitputbare bron

Een zonneboiler gebruikt de onuitputtelijke zonnestralen om je huis te verwarmen en sanitair warm water te produceren. Je gebruikt dus groene energie en stoot geen CO₂ uit.

Kostenbesparend

Door thermische zonne-energie te gebruiken, bespaar je heel wat: tot 60% minder energie voor de productie van sanitair warm water en 35% voor het ondersteunen van je verwarming.

Eenvoudige integratie

Systemen op zonne-energie zijn eenvoudig te integreren in bestaande verwarmingsinstallaties. Zo ben je altijd zeker van een vlot werkend verwarmingssysteem.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler wordt altijd gecombineerd met zonnecollectoren, die je niet verwarren mag met zonnepanelen. De werking van een installatie op thermische zonne-energie kun je vergelijken met een donkere tuinslang die de warmte van de zon opneemt en het water in de slang verwarmt. Thermische zonnepanelen nemen het licht op via een absorbeerder, waardoor de glycol (een warmtedragende vloeistof in de panelen) opwarmt. Die warmte wordt dan getransporteerd naar een warmtewisselaar, die de zonne-energie overdraagt aan het water in de zonneboiler. Het sanitair water is dan klaar om gebruikt te worden voor een lange, warme douche bijvoorbeeld.

Welke zonneboiler kies ik?

Je waterverbruik bepaalt de grootte van je boiler. De auroSTEP plus is een volledig pakket met alles erop en eraan: thermische zonnepanelen, een boiler en de nodige accessoires. Daarnaast bestaat de installatie voor elk volume: een gezin van twee personen heeft meestal genoeg aan een boiler van 150 liter, terwijl je voor een huishouden met drie à vier leden het best gaat voor 250 liter. Voor gezinnen tot zes personen is er ten slotte een boiler met een capaciteit van 350 liter. Op zoek naar een installatie met een nog grotere capaciteit? Dan is de auroSTOR exclusive 300-500 dé oplossing.

Welke panelen kies ik voor mijn boiler?

Er zijn twee soorten thermische zonnecollectoren voor systemen op zonne-energie. Het aantal panelen dat je nodig hebt, hangt af van factoren zoals de oriëntatiegraad, de hellingsgraad en het aantal bewoners. Een Vaillant-expert in je buurt adviseert je graag over een verwarmingsinstallatie op maat.

Vlakkeplaatpanelen

Met de vlakkeplaatpanelen van Vaillant behaal je een hoog rendement en bespaar je flink: de panelen zijn goedkoper en houden minder onderhouds- en reparatiekosten in. Daarnaast zijn ze erg geschikt voor systemen met een lage temperatuurverwarming zoals voor warmwaterproductie of de ondersteuning van vloerverwarming.

Vacuümbuispanelen

Dankzij het isolerende karakter van vacuümbuispanelen gaat er bij dit type amper warmte verloren. Met de auroTHERM exclusive geniet je van het hoogste rendement, zelfs bij weinig zonlicht.

Daarnaast is deze installatie geschikt voor niet-zuidgerichte daken en neemt ze minder ruimte in. Vacuümbuispanelen zijn compatibel met verwarmingssystemen op hoge temperaturen.

Combineer je cv-ketel met een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is perfect compatibel met een gascondensatieketel. Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke en betaalbare manier om je verwarming te ondersteunen en sanitair warm water te produceren? Dan is een warmtepompboiler misschien wel wat voor jou. Zo’n verwarmingsinstallatie is drie keer zo efficiënt dan een traditionele boiler, en daarmee een meer dan waardige vervanger.

De verschillende modellen

De warmtepomptechnologie van de aroSTOR haalt 75% van de energie die nodig is om sanitair water op te warmen uit de lucht. Dat maakt van deze boiler ecologisch en financieel een prima keuze. Daarnaast ontvang je voor een warmtepompboiler een premie als extra duwtje in de rug. Er zijn meerdere modellen, zodat jij gegarandeerd een oplossing vindt voor jouw noden.

aroSTOR warmtepompboiler

Wandhangend

Staand

Wandhangend

aroSTOR VWL 150

Dit wandmodel met een geëmailleerde tank van 150 liter is perfect voor gezinnen tot drie personen. Ook na een renovatie of in een kleiner gebouw of appartement is dit model een goede optie.

Staand

aroSTOR VWL 200 en 270

De grotere vloermodellen met een inox tank van 200 liter voldoen aan het gemiddelde waterverbruik van een gezin tot vier leden. Een installatie tot 270 liter is ideaal voor de behoeften van zes personen.

Op zoek naar persoonlijk advies?

Ben je op zoek naar de pérfecte aanvulling op je condensatieketel of wil je meer te weten komen over de voordelen, werking of de prijs? Een professioneel installateur geeft je graag advies op maat.