Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

De beste warmtepomp voor jouw woning? Vraag advies aan onze installateurs

Bepalen wat voor jou de beste warmtepomp is, dat kun je helaas moeilijk zelf. Die beslissing hangt namelijk niet alleen af van jouw verwachtingen, maar ook van je woonsituatie en heel wat technische aspecten. We lichten kort toe welke factoren van tel zijn. Goed nieuws: onze installateurs weten altijd raad!

Warmteverlies en vermogen berekenen

Een van de eerste taken van een installateur is nagaan hoeveel warmte je huis verliest. Isolatie speelt daarbij een belangrijke rol, net als de beglazing (enkel, dubbel of driedubbel). Ook het vermogen dat nodig is om je huis aangenaam te verwarmen, bepaalt mee welk type warmtepomp de installateur uiteindelijk aanraadt.

De beste warmtepomp voor jouw verwarmingsnoden

Ten tweede hangt er veel af van jouw wensen. Welke ruimtes wil je verwarmen? En op welke manier moet dat gebeuren? Heb je bijvoorbeeld op de benedenverdieping vloerverwarming en boven radiatoren, dan is dat belangrijk om mee te nemen in je keuze voor een bepaalde warmtepomp. Als je woning volledig is uitgerust met radiatoren, moet je er zeker van zijn dat die kunnen samenwerken met een warmtepomp. Staat er in je badkamer een bad, douche of beide? Om – letterlijk – een koude douche te vermijden, is het noodzakelijk om ook je sanitair warm water in kaart te brengen. En misschien wil je ook koeling voorzien, nu we voor steeds hetere zomers komen te staan?

Jouw woonsituatie

Tot slot is niet zomaar elke woning geschikt om een warmtepomp te plaatsen. Voor een bodem/water-warmtepomp moeten we bijvoorbeeld boringen in de tuin uitvoeren. Bij een warmtepomp met buitenunitmag er maar een maximale afstand zitten tussen de binnen- en buitenunit. Bij voorkeur plaats je de buitenunit ook niet op het dak, want dan is hij minder makkelijk bereikbaar voor onderhoud.

Benieuwd of een warmtepomp geschikt is voor jou?

Ontdek het hier (586 kB)

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.

Geen resultaten gevonden

Deze artikels interesseren je misschien ook

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

02/12/2022

Een warmtepomp is een bijzonder comfortabele én duurzame manier om je woning te verwarmen en te koelen. Maar sommige mensen maken zich zorgen over het geluid dat een warmtepomp produceert. Is die bezorgdheid terecht? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat komt er kijken bij de installatie van een warmtepomp?

11/10/2021

Een warmtepomp installeren heeft heel wat voordelen. Het is namelijk een erg duurzame én milieuvriendelijke oplossing – op voorwaarde dat je warmtepomp een optimaal rendement heeft. Lees hier welke voorbereidingen je moet treffen om een warmtepomp te installeren en hoelang de installatie precies duurt.

De juiste warmtepomp kiezen voor jouw situatie: waarop moet je letten?

03/06/2024

Ben je overtuigd van de vele voordelen van een warmtepomp en overweeg je de installatie van zo’n systeem? Gelijk heb je, want een warmtepomp biedt niet alleen een groot comfort, maar is bovendien een zeer duurzame manier om je woning te verwarmen. Maar misschien zie je door de bomen het bos niet meer en twijfel je over welk type warmtepomp je moet kiezen? We zetten voor jou de verschillende soorten en de aandachtspunten op een rijtje.