Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Een warmtepomp als airco? Zo werkt het

Je woning zowel verwarmen als koelen met dezelfde installatie is helemaal geen utopie. Een warmtepomp kan namelijk het hele jaar door comfort bieden, ook als het buiten bloedheet is.

Tegenwoordig zijn de zomers heel wat warmer dan vroeger en je woning koelen is daarom niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak. Op hete dagen kan een warmtepomp met een geïntegreerde koelfunctie dienstdoen als een airco en binnen voor de nodige verfrissing zorgen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, ontdek je in dit artikel.

Twee soorten koeling

Koelen met een warmtepomp is mogelijk met zowel vloerverwarming als met ventilo-convectoren. We maken een onderscheid tussen twee verschillende manieren van koelen: actieve en passieve koeling.

 

1. Actieve koeling

Actief koelen kan met elk type warmtepomp, ongeacht de energiebron. Let wel: deze optie is niet altijd standaard ingebouwd. Bij sommige warmtepompen moet er hiervoor een extra accessoire geïnstalleerd worden. Actief koelen kun je het best vergelijken met de werking van een koelkast: de warmte van binnen wordt geabsorbeerd en buiten terug afgegeven. Net zoals met een koelkast kun je je woning hiermee onbeperkt koelen.

Bij deze vorm van koeling wordt de werking van de warmtepomp als het ware omgekeerd. Hierbij is het de compressor die het water in het systeem koelt. Het koude water stroomt door het afgiftesysteem (bijvoorbeeld de vloerverwarming) om op die manier de verschillende leefruimtes te koelen. De warmtepomp onttrekt dan de opgenomen warmte uit het water en geeft die, afhankelijk van het type, af aan de buitenlucht, de aardbodem of het grondwater.

Deze warmtepompen kunnen actief koelen:

 

2. Passieve koeling

Passieve koeling is mogelijk met bodem/water- en water/water-warmtepompen. Ook hiervoor is er een extra accessoire nodig, maar bij de meeste van deze warmtepompen wordt dit standaard geïnstalleerd. Passieve koelsystemen voeren de hogere temperatuur in de woning af naar de natuurlijke energiebron, bijvoorbeeld de bodem.

Passieve koeling is zuinig en milieuvriendelijk: in tegenstelling tot bij actieve koeling, hoeft de compressor hiervoor namelijk niet te draaien. Bij bodem/water-warmtepompen wordt de bron bij het koelen bovendien geregenereerd. Dat wil zeggen dat de warmte die de warmtepomp aan de woning onttrekt in de bodem wordt opgeslagen en tijdens de winter gebruikt kan worden om de woning opnieuw mee te verwarmen. Op die manier krijg je een hoger rendement.

Warmtepomp of airco: wat is het verschil?

Bodem/water-, water/water- en lucht/water-warmtepompen maken gebruik van hun afgiftesysteem (vloerverwarming of ventilo-convectoren) om te koelen. Bij lucht/lucht-warmtepompen is dat niet zo, die koelen namelijk via luchtverplaatsing. Een lucht/lucht-warmtepomp blaast gekoelde lucht in de leefruimte, die vervolgens gespreid wordt door horizontale en verticale luchtstuwing. Klinkt bekend? Inderdaad, dit komt overeen met de werking van een klassieke airco. Ben je op zoek naar zo’n systeem? Dan is de climaVAIR een uitstekende keuze.

Wil je graag meer informatie over airco’s en koelen met warmtepompen? Neem contact op met een installateur in jouw buurt.

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.