Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Condensatieketel werking: eenvoudig voor je uitgelegd

Een condensatieketel is een verwarmingsinstallatie. Hij is erg energiebesparend omdat hij de warmte van zijn eigen rookgassen gebruikt. Hoe dat juist werkt, kom je hier te weten.

Werking traditionele ketel

De werking van een condenserende gasketel verschilt niet zo veel van een traditionele. Bij een klassieke verwarmingsketel gaat het gas via een leiding naar de ketel, waar het verbrand wordt.

De warmte die bij de verbranding vrijkomt, gebruikt de ketel om het water te verwarmen. Dat warme water brengt je woning op temperatuur via je radiatoren of vloerverwarming of stroomt uiteindelijk door je badkamer- of keukenkranen. Tijdens dit proces gaat de energie van de waterdamp in de verbrandingsgassen wel verloren via de schoorsteen.

Hoe werkt een condensatieketel?

Werking condensatieketel

En hoe werkt een condensatieketel op gas dan? Wel, nóg efficiënter, want hij maakt wel gebruik van de energie uit de verbrandingsgassen. Om die energie te kunnen gebruiken, worden de gassen gecondenseerd – of terug vloeibaar gemaakt. Hiervoor wordt het koude oppervlak binnen de primaire warmtewisselaar van de ketel gebruikt.

De verbrandingsgassen worden door de warmtewisselaar geleid en condenseren daar. De restwarmte geven ze af aan het verwarmingswater. Een condensatieketel haalt zo meer uit je energie, en jij betaalt minder.

Het rendement van een condensatieketel

Het seizoensrendement van een condenserende ketel is ongeveer 94%. Toch zijn er verschillende manieren om met je ketel een nog hoger rendement te bereiken.

Hernieuwbare energie

Slimme regelingen

Weersafhankelijke regeling

Hernieuwbare energie

In combinatie met hernieuwbare energie

Door je condensatieketel te verbinden met een warmtepomp, heb je een hybride installatie. Zo’n systeem kiest zelf welke energiebron op dat specifieke moment het zuinigst is: gas of groene energie. Bovendien is deze installatie modulair en dus aanpasbaar in de toekomst. In combinatie met hernieuwbare energie haalt je ketel een nóg hoger rendement.

Slimme regelingen

Met onze slimme regelingen

Je verwarming bedienen was nog nooit zo makkelijk. Met onze slimme thermostaten sensoHOME, sensoROOM en vSMART programmeer, beheer en optimaliseer je vlot je verwarmingsinstallatie. Zo verbruik je met de vSMART in vergelijking met een niet-programmeerbare thermostaat tot 37% minder energie.

Weersafhankelijke regeling

Weersafhankelijke regeling

Met een weersafhankelijke regeling, zoals de sensoCOMFORT, kan je seizoensrendement zelfs oplopen tot 98%. Van een hoog rendement gesproken!

Zo’n regeling houdt rekening met de buitentemperatuur via een voeler. Zo weet je ketel hoe koud het is, en begint hij je woning geleidelijk op te warmen. Dat is goed voor de werking van je cv-ketel, je verbruik en je wooncomfort.

Neem contact op met een installateur

Er zijn ontelbaar veel redenen om te kiezen voor een condensatieketel van Vaillant. Contacteer gerust een van onze installateurs. Die heeft het antwoord op al je vragen en geeft advies op maat over je verwarmingsinstallatie.