Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Loftkantoor in gerenoveerd stadsatelier doet het zonder gasaansluiting

Aan de achterkant van het bouwkundig erfgoed Hotel De Looze aan de Gentse Burgstraat bevindt zich een werkatelier, dat recent werd gerenoveerd tot een loftstijl kantoor van twee verdiepingen. Het ligt helemaal ingesloten in een dichte woonomgeving. Je loopt er achteloos voorbij, maar Pascal Plaiy van BP Projects kent het intussen op zijn duimpje. Hij installeerde er vloerverwarming en luchtkoeling, met aroTHERM split lucht/water-warmtepompen en climaVAIR airco.

Bekijk de film!

Het was een groter project dan alle voorgaande voor BP Projects. Maar toen Pascal Plaiy het gebouw een jaar terug voor ’t eerst zag, was hij meteen verkocht door zijn charme en authenticiteit. De bouwheer die de renovatie liet uitvoeren, was overigens zeer duidelijk in zijn eisen. Hij verkoos uitsluitend warmtepompen om te besparen op stadsgasaansluiting en -verbruik. Zodat per permanent warm water voor douche en keuken is en een aparte koeling voor enkele afzonderlijke werkruimtes. Bovendien moest de verwarming in vier zones apart aanstuurbaar zijn, gezien diverse bedrijven van de ruimte gebruik zouden maken.

Aandacht voor omgeving

“Gezien het atelier gekneld zat tussen andere panden, was het snel duidelijk dat de infrastructuur op het dak zou komen”, herinnert Pascal zich. “We moesten dus aandacht hebben voor het geluidsniveau en de visuele esthetiek van de toestellen. Het was ook even schrikken toen we de wel erg krappe technische ruimte in het gebouw te zien kregen.“

Na overleg met de groothandel kwam Pascal bij Vaillant terecht. “Ik kende Vaillant uiteraard van onze gasketelinstallaties, maar ik was nog nooit samen met hen in een dergelijk groot project gestapt, technisch complex met koeltechnieken en ver van onze thuishaven Brugge.”

Ze zien er knap uit

Hij was meteen onder de indruk van de kwaliteit en vormgeving van de aroTHERM split lucht/water-warmtepompen en climaVAIR airco. “Ze zijn niet alleen de stilste op de markt, ze zien er ook knap uit, met een erg strak zwart-wit design. De buitenunits zijn bovendien klaar voor gebruik. Je moet ze alleen nog connecteren, stikstoftests doen, vacumeren en dan de kranen naar de binnenunits openzetten, dus we konden ze snel en efficiënt plaatsen. We hadden daarvoor een opbouw gemaakt bovenop een dwarsbalk, zodat we de dakisolatie niet nodeloos belasten. De vier aroTHERM split lucht/water-warmtepompen en twee climaVAIR airco’s staan netjes op een rij midden op het platte dak.”

Puzzelwerk

De krappe technische ruimte – elke m² die verhuurd kan worden, telt in de stadskern – vergde wat puzzelwerk, want je moet ook nog de ruimte vrijhouden voor onderhoud en reparaties. Per zone in het gebouw is een aroTHERM lucht/water-warmtepomp voorzien, uitgerust met splittechnologie. Voor het nodige watercomfort in de douche en de keuken werd één ervan gecombineerd met een uniTOWER VWL hydraulische binnenunit met geïntegreerde boiler van 200 liter. Voor de vloerverwarming was 8.000 meter leiding nodig, verdeeld in 96 circuits over de vier zones. De aroTHERM split-toestellen waren van de eerste die geleverd werden. “Split warmtepompen hebben als voordeel dat je de verbinding tussen de binnen- en buitenunit met dunne, makkelijk plooibare leidingen kan maken”, onderstreept accountmanager Jurrian Vanden Bûssche. “Ieder stukje van deze warmtepomp is bovendien ontworpen om een zo vlot mogelijke installatie toe te laten.”

Twee climaVAIR airco’s zorgen ervoor dat vijf aparte ruimtes het hele jaar door een ideale temperatuur behouden. Voor het serverlokaal verlengt dit de levensduur van de apparatuur; in de kleine, geïsoleerde werkruimtes, waar men soms uren aaneen geconcentreerd videoreportages monteert, is duurzame verwarming en efficiënte koeling noodzakelijk. Aangezien de climaVAIR airco geen sanitair warm water moet aanmaken, kan deze op basis van R32 koudemiddel werken. Dat zorgt voor een Global Warming Potential (GWP) dat een derde lager ligt dan de vroeger gebruikte koudemiddelen.

Expertise komt van pas

De installateur kwam snel bij zijn Vaillant accountmanager terecht. Voor een complexe installatie als deze komt de expertise van Vaillant uitstekend van pas. Dankzij de vrijwel permanente beschikbaarheid van zowel Jurrian als de technische helpdesk van Vaillant kon Pascal snel technische knopen doorhakken wanneer die zich voordeden.

“Ik leerde de warmtepompen van Vaillant goed kennen in dit project. De ondersteuning van Vaillant was fenomenaal en loopt zelfs uit tot de nazorg: wij kunnen op hun team rekenen voor technische ondersteuning bij de klant. Dat geeft me de ruimte om te groeien en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik heb de juiste keuze gemaakt.”

Projectfiche
Renovatiejaar:2019
Verwarming:Vloerverwarming over 2 verdiepingen, overal parket, geen aansluiting op stadsgasnetwerk
Koeling:Afzonderlijk aanstuurbare koeling in 4 aparte werkruimtes en de serverruimte
Warmwaterbehoefte:Douche voor fietsers, keuken
Oppervlakte:800 m², verdeeld in 4 zones van elk 200 m²
Welke installatie?
  • 4 aroTHERM split VWL AS/IS lucht/water-warmtepompen
  • climaVAIR airco: 2 buitenunits en 5 binnenunits
  • uniTOWER VWL hydraulische binnenunit met geïntegreerde boiler van 200 liter
InstallateurBP Projects, Brugge

Krijg advies op maat van je woning

Een Vaillant-installateur geeft je graag advies.