Zoeken
Vind je installateurZoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

De verschillende soorten warmtepompen op een rijtje

Een warmtepomp haalt het grootste deel van zijn energie uit de natuur, waardoor het een erg duurzame verwarmingsoplossing is. Daarbij zijn er drie natuurlijke warmtebronnen mogelijk: de lucht, de bodem of het grondwater.

Ontvang advies op maat

De bodem/water-warmtepomp

De bodem/water-warmtepomp, soms ook grond/water-warmtepomp genoemd, onttrekt warmte aan de bodem via een ingegraven horizontaal captatienet of een verticale boring.

Dit type warmtepomp levert een hoog rendement dankzij de constante temperatuur van de bodem, al moet die wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo zijn sommige bodemsoorten minder geschikt. Bovendien moet het terrein voor een horizontaal captatienet goed toegankelijk zijn, mogen er geen bomen staan, etc.

Horizontale collectoren vergen meer plaats dan een verticale boring. Er moeten namelijk over een groot oppervlak grondwerken gebeuren om ze in te graven. Voor verticale collectoren zijn dan weer één of meerdere diepe boorputten nodig (tot 100 meter). In bepaalde gemeenten moet je er ook een vergunning voor aanvragen. Al is dat heel uitzonderlijk: in Vlaanderen is deze vergunning in 95% van de gevallen niet meer nodig.

Een bodem/water-warmtepomp kan je voorzien van verwarming, koeling en sanitair warm water. Dit type warmtepomp kan zowel actief als passief koelen.

aroTHERM plus lucht/water-warmtepomp

De lucht/water-warmtepomp

Een lucht/water-warmtepomp is meestal voorzien van een buitenunit die de warmte uit de buitenlucht haalt. Omdat lucht overal gratis beschikbaar is, kan deze warmtebron relatief goedkoop worden ingezet.

Dit type warmtepomp is eenvoudig te installeren en kun je zonder vergunning plaatsen. Door de schommelingen van de buitenlucht ligt het rendement van deze warmtepomp wel lager dan bij bijvoorbeeld een bodem/water-warmtepomp.

Een lucht/water-warmtepomp kan instaan voor verwarming en warm water. In de zomer kan ze ook actief koelen.

Binnenunit van de climaVAIR airco

De lucht/lucht-warmtepomp of airco

Om je huis te verwarmen onttrekt deze warmtepomp warmte aan de buitenlucht en geeft ze die af aan de binnenlucht. Als het systeem omgedraaid wordt, kan het ook voor verkoeling zorgen en werkt het als een airco. De warmtepomp onttrekt dan warme lucht aan de woning en geeft die af aan de buitenlucht.

Het grootste voordeel van een lucht/lucht-warmtepomp is dat hij erg eenvoudig te installeren is. Je hoeft enkel een buitenunit en een of meerdere binnenunits te voorzien en met elkaar te verbinden. Bovendien is een lucht/lucht-warmtepomp goedkoper in aankoop dan de andere soorten warmtepompen.

De water/water-warmtepomp

De laatste soort warmtepomp, de water/water-warmtepomp, onttrekt warmte aan het grondwater via twee putten: een om het water omhoog te pompen en een om het water opnieuw af te geven aan de bron

Net zoals een bodem/water-warmtepomp heeft een water/water-warmtepomp een erg hoog rendement, al vraagt ze wel een grotere investering. Vooraf moet je ook nagaan of het grondwater van goede kwaliteit is en in voldoende hoeveelheden beschikbaar is. Om de grondwaterputten te boren die nodig zijn voor de installatie van dit type warmtepomp, is er bovendien een vergunning van de waterbeheerder vereist.

aroSTOR warmtepompboiler

Andere soorten warmtepompen

Naast de vier soorten warmtepompen hierboven, kun je ook kiezen voor een warmtepompboiler. Met zo’n toestel kun je je woning niet verwarmen of koelen, maar wel sanitair warm water produceren. Het is met andere woorden een duurzaam alternatief voor je elektrische boiler en kan net zoals je huidige boiler gewoon binnen geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld in je garage of wasplaats.

Advies nodig?

Wil je graag een warmtepomp installeren, maar weet je niet welk type het best is voor jouw situatie? Neem dan contact op met een installateur voor informatie op maat!